Dementie bij mensen met VB

  Activity: Talk and presentationProfessional or public presentationPopular

  Description

  In Nederland krijgt een groeiende groep mensen met een verstandelijke beperking te maken met dementie. De aandacht voor deze groep blijft echter achter. Een groot deel van deze groep woont niet in het verpleeghuis maar juist gewoon in de wijk redelijk zelfstandig, bij familie of op een woonlocatie in de wijk van een zorgaanbieder. Het is belangrijk deze groep te herkennen, te diagnosticeren en passende ondersteuning te bieden. Maar wat is de rol van een Dementievriendelijke Gemeenschap (DVG) hierin en wat kan het netwerk hierin betekenen?

  Tijdens deze kennisbijeenkomst hoor je van deskundigen hoe je tijdig kunt signaleren, waarom dementie bij mensen met een verstandelijk beperking meer voorkomt en bij welke doelgroepen. Ook gaan we in op het leven met dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Je hoort van ervaringsdeskundigen hoe zij dat hebben ervaren en wat dan nodig is.

  Vervolgens is er een interactief deel waarin we met jou en de deskundigen in gesprek gaan wat je in de dementievriendelijke samenleving kunt betekenen en wat het netwerk kan doen.
  We spelen ook een kennisquiz tijdens de bijeenkomst, houd daarom jouw telefoon bij de hand!

  PROGRAMMA
  14.00 uur
  Opening en introductie op dit onderwerp en op programma
  Wies Arts, programmamanager Dementievriendelijk Brabant
  14.10 uur
  Alain Dekker, docent-onderzoeker bij RUG/UMCG en hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek van de Friese Zorggroep Alliade, gaat in op het ontstaan en verloop van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking en hoe je dit (tijdig) kunt signaleren.
  Period15-Feb-2022
  Held atStichting Zet / programma Dementievriendelijk Brabant, Netherlands
  Degree of RecognitionRegional