Het beste dat we weten over het geheugen

Wessel, I. (Speaker)

Activity: Talk or presentationProfessional

Description

Pakweg 25 jaar geleden woedde een sterk gepolariseerd debat over hervonden herinneringen in zowel de wetenschappelijke literatuur als in de populaire media. Inzet van dat debat waren cliënten die zich in therapie herinnerden dat zij in hun kindertijd seksueel misbruikt waren, terwijl zij daar jarenlang niets van hadden geweten. Klinisch geörienteerde auteurs betoogden dat deze herinneringen al die tijd verdrongen of gedissocieerd waren geweest en dat ze naar werkelijke ervaringen verwezen. Geheugenpsychologen twijfelden echter aan dat waarheidsgehalte en stelden dat het pseudoherinneringen moesten zijn, gecreëerd in therapie. In de jaren die volgden bewogen de partijen min of meer naar elkaar toe en verloor het thema “hervonden herinneringen” gaandeweg haar actualiteit.
Tot september 2017. Auteur Griet op den Beeck vertelde in een uitzending van De Wereld Draait Door over hoe zij tot de conclusie was gekomen dat zij in haar kindertijd wel misbruikt móest zijn. Daarop barstte de discussie weer korte tijd in alle hevigheid los - nu vooral op social media en in de kranten.
Dit alles werpt de vraag op wat we in de 25 jaar sinds het eerste hervonden herinneringen debat zijn opgeschoten. Onderzoek naar het thema heeft de inzichten in hoe het geheugen werkt zeker verfijnd, maar sommige thema’s blijven controversieel.
In deze lezing neem ik een aantal stellingen over het geheugen door. De toehoorders hebben die stellingen zelf ook beantwoord en zo exploreren we wat op dit moment het beste is wat we over het geheugen weten.
Period29-Mar-2018
Held atVereniging EMDR Nederland, Netherlands

Keywords

  • Recovered memories