Trekvogels vertellen hoe het met onze aarde gaat

Activity: Talk and presentationProfessional or public presentationProfessional

Description

Avond van Wetenschap & Maatschappij 2017De Avond is in 2000 in het leven geroepen met als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen, door te laten zien waar en op welke manier wetenschappelijk onderzoek wordt toegepast in het leven van alledag.

Tegen deze achtergrond nodigt de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij ieder jaar een select gezelschap uit van 275 prominenten uit de kringen van wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport, voor een feestelijk diner in de Ridderzaal in Den Haag.

In 2017 vindt de Avond van Wetenschap & Maatschappij plaats op maandag 9 oktober.Het gastheer- of gastvrouwschap wordt jaarlijks wisselend bekleed door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken. De Ere-lezing wordt dit jaar gehouden door Nobelprijswinnaar Prof. dr. Ben Feringa.

Een belangrijke rol op de Avond is weggelegd voor 25 topwetenschappers afkomstig van Nederlandse universiteiten en hogescholen, die aan tafel vanuit hun specifieke vakgebieden stellingen en vragen poneren waarover de genodigden vervolgens met elkaar in gesprek gaan. Het is de bedoeling dat de gedachtewisselingen die op deze manier ontstaan tussen wetenschappers en prominenten uit andere sectoren van de maatschappij het inzicht verdiepen dat wetenschappelijke innovaties wezenlijk kunnen bijdragen aan een goed functionerende samenleving. De gasten krijgen twee verschillende tafelwetenschappers aan hun tafel en kunnen op die manier deelnemen aan twee gesprekken, over verschillende thema’s.

Op de Avond van Wetenschap & Maatschappij wordt sinds 2005 ook de Huibregtsenprijs uitgereikt aan een wetenschapper die onderzoek heeft verricht dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat duidelijk zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Op 9 oktober maakt juryvoorzitter José van Dijck (president van de KNAW) bekend welk onderzoek bekroond wordt met de Huibregtsenprijs 2017.
Period9-Oct-2017
Event titleAvond van Wetenschap & Maatschappij: Uitreiking Huibregtsenprijs 2017
Event typeSeminar
LocationThe Hague, Netherlands
Degree of RecognitionNational