Description
Tijdens de bètamasterclass geven vier jonge wetenschappers uit uiteenlopende onderzoeksgebieden een flitscollege over hun onderzoek. Daarnaast krijg je een rondleiding in de Blaauw Sterrenwacht en doe je mee aan een bijzondere workshop. Zo ontdek je hoe leuk en divers bètawetenschap is. We sluiten de middag af met een borrel vol spannende hapjes.Dit evenement wordt georganiseerd door Science LinX en het Koninklijk Natuurkundig Genootschap. De bètamasterclass is bedoeld voor VWO scholieren uit klas 4, 5 en 6 met een NG- of NT-profiel.
Praktische informatie
Wanneer? vrijdag 24 mei 2019, 12.30-17.00 uur
Waar? Energy Academy (Nijenborgh 6, 9747 AG Groningen)
Aanmelden kan individueel of met de hele klas.
Programma:
12.30 - 13.00 Inloop met koffie en thee
13.05 - 13.15 Opening Ton Schoot Uiterkamp (Bestuurslid Koninklijk Natuurkundig Genootschap Groningen)
13.15 - 13.30 Trishla Sinha: " Wat zegt die volle poepluier eigenlijk”
13.30 - 13.45 Renske Lok: "Hoe belangrijk is slaap voor je schoolprestaties?
13.45 - 14.00 Alexander H. de Vries: "Wat gebeurt er in een biologisch membraan? Computermodellen vertellen het ons."
14.00 - 14.15 Pauze
14.15 - 14.30 Marthe Walvoort: "Suikers: gezond of niet?"
14.30 - 15.15 Workshopronde 1
15.15 – 15.30 Wisseling groepen
15.30 - 16.15 Workshopronde 2
16.15 - 16.30 Afsluiting door Ton Schoot Uiterkamp
16.30 - 17.00 Hapjes en drankjes
Informatie over flitslezingen en workshops
Flitslezingen
Trishla Sinha (UMCG): "Wat zegt die volle poepluier eigenlijk?"
De poep in je darm bestaat uit ongeveer even veel bacteriën, virussen en parasieten als dat er cellen zijn in je hele lichaam. De genen van al deze micro-organismen noemen we het microbioom. Het microbioom is een onmisbaar orgaan van ons lichaam omdat het een grote rol heeft in de stofwisseling en het immuunsysteem. In baby’s, begint de ontwikkeling van het microbioom al in de buik van de moeder. Wat voor invloed heeft de manier van geboorte op het microbioom? Wat is het gevolg van een verandering van het microbioom op de gezondheid van het kind?
Renske Lok: "Hoe belangrijk is slaap voor je schoolprestaties?”
Slaap is essentieel voor gezondheid, functioneren, en presteren overdag. Onderzoek heeft aangetoond dat te weinig slaap zorgt voor lagere cijfers op school. Tijdens deze flitslezing wordt besproken hoe slaap wordt geregeld, wat de functie van slaap nou precies is en waarom dit de cijfers kan beïnvloeden. Daarnaast zal uitgelegd worden hoe lichtblootstelling de timing en diepte van slaap kan beïnvloeden.
Marthe Walvoort: "Suikers: gezond of niet?"
We worden ons steeds meer bewust van de hoeveelheid suiker die aan ons voedsel wordt toegevoegd, en de schadelijke gevolgen die overconsumptie van suiker met zich meebrengt. Daardoor hebben suikers een nare bijsmaak gekregen. Suikers bestaan in allerlei soorten en maten: er zijn kleine suikermoleculen zoals sucrose en fructose, die het eten een zoete smaak geven, en er zijn grote suikermoleculen zoals in cellulose en zetmeel. En dan zijn er ook nog suikers die belangrijke functies hebben in menselijke cellen, en ook bacteriën gebruiken vaak suikermoleculen om te infecteren. Kortom, het verhaal over suiker is niet zo simpel. In deze lezing wordt het gebruik van suiker vanaf verschillende kanten bekeken, en krijgt het weer een zoet imago.
Alexander H. de Vries:” "Wat gebeurt er in een biologisch membraan? Computermodellen vertellen het ons."
Het biologisch membraan is samengesteld uit een veelheid aan moleculen, onder andere lipiden, cholesterol en eiwitten. Hoewel we met moderne microscopie een indruk kunnen krijgen hoe deze moleculen het membraan gestalte geven en hun functies uitvoeren, is de resolutie in tijd en ruimte te slecht om een moleculair beeld van het membraan te vormen. Met behulp van computersimulaties kan dit wel, en dit levert unieke inzichten op in de werking van het membraan op moleculaire schaal. Als voorbeeld laten we zien hoe kleine eiwitten in een membraan elkaar snel kunnen vinden.
Workshops
Imaginary – Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe de figuren in animatiefilms gemaakt worden? Daar zit niet alleen heel veel creativiteit achter, maar ook enorm veel wiskunde. Tijdens de Imaginary workshop krijg je zo'n soort praktische toepassing van wiskunde te zien. Met behulp van het computerprogramma Surfer ga je 3D figuren maken aan de hand van formules die je tijdens wiskunde lessen hebt gezien!
Blaauw Sterrenwacht rondleiding - De Blaauw Sterrenwacht is geplaatst bovenop het Bernoulliborg gebouw. Hier worden sterrenkunde studenten van het Kapteyn Instituut opgeleid om waar te nemen met een professionele telescoop en de opnames hiervan te verwerken. We nemen je mee naar de koepel van de sterrenwacht om te demonstreren hoe de telescoop werkt. Bij mooi weer observeren we de Zon met een speciale zonnetelescoop. Ook bekijken we verschillende foto's die hier met de Gratama Telescoop gemaakt zijn van objecten ver in het heelal, bijvoorbeeld van groepen sterren die uit één wolk 'geboren' zijn, 'stervende' sterren en sterrenstelsels.
Demonstratie kloneringsexperiment – Leer hoe je een kloneringsexperiment kunt uitvoeren. In Moleculair Biologisch onderzoek worden vaak fluorescerende eiwitten gebruikt om cellulaire activiteiten te visualiseren. Een voorbeeld is GFP (Green Fluorescent Protein) dat afkomstig is uit een kwal genaamd Aequorea Victoria. Tijdens deze workshop lopen we stap voor stap langs de weg van het kloneren van het GFP gen uit de kwal naar uiteindelijk een groen fluorescerende bacterie. We gaan dit doen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk maar ook gaan jullie zelf met behulp van een computerprogramma een in silico klonering uitvoeren.
Cryptografie - Tijdens deze workshop kijken we naar verschillende versleutelingstechnieken. Wil jij weten hoe die door de eeuwen heen zijn ingezet? En hoe kunnen deze gekraakt worden? We vergelijken de oude technieken met moderne technieken en kijken hoe die worden ingezet om internetverkeer te beveiligen.
Period | 24-May-2019 |
---|---|
Event title | Betamasterclass |
Event type | Workshop |
Location | Groningen, NetherlandsShow on map |
Degree of Recognition | National |