Dat Apple zegt dat audiofragmenten niet aan Apple ID gekoppeld worden, doet er niet toe

Press/Media: Expert CommentPopular

Description

De Siri-fragmenten die een bedrijf namens Apple beluisterde om de stemassistent te verbeteren, konden door de analisten aan een specifieke gebruiker gekoppeld worden. Omdat Apple aanvullende gegevens deelde met de analisten, waren de fragmenten niet zo anoniem als het bedrijf suggereert, zeggen deskundigen op het gebied van privacy tegen NU.nl. Dat onderschrijft ook Aline Klingenberg, universitair hoofddocent IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Dat Apple zegt dat de audiofragmenten niet aan het Apple ID gekoppeld worden, doet er eigenlijk niet toe. Want de namen  en locatie zijn volgens de privacywet wel degelijk persoonsgegevens. Je kunt hiermee best achter iemands identiteit komen."

Period6-Aug-2019 → 8-Aug-2019

Media contributions

2

Media contributions

 • TitleSiri blijkt een slimme afluistervink
  Media name/outletnrc.nl
  Country/TerritoryNetherlands
  Date08/08/2019
  DescriptionNa Google en Amazon blijkt ook Apple mee te luisteren via een slimme spraakassistent. Onbedoeld ontvangt het techbedrijf zo allerlei persoonlijke details. Aline Klingenberg, universitair hoofddocent IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen in de NRC: „Gebruikers van Siri moeten vooraf toestemming geven voor het delen van bepaalde gegevens. Het afluisteren van geluidsfragmenten is iets waarvoor volgens de AVG [Algemene Verordening Gegevensbescherming] expliciet toestemming moet worden gevraagd. Dat lijkt mij hier niet gebeurd.”
  Producer/Authorjorg leijten
  URLhttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/08/siri-blijkt-een-slimme-afluistervink-a3969536
  PersonsAline Klingenberg
 • TitleIdentiteit beluisterde Siri-gebruiker te herleiden door contacten en locatie
  Media name/outletNU.nl
  Country/TerritoryNetherlands
  Date06/08/2019
  DescriptionDe Siri-fragmenten die een bedrijf namens Apple beluisterde om de stemassistent te verbeteren, konden door de analisten aan een specifieke gebruiker gekoppeld worden. Omdat Apple aanvullende gegevens deelde met de analisten, waren de fragmenten niet zo anoniem als het bedrijf suggereert, zeggen deskundigen op het gebied van privacy tegen NU.nl. Dat onderschrijft ook Aline Klingenberg, universitair hoofddocent IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Dat Apple zegt dat de audiofragmenten niet aan het Apple ID gekoppeld worden, doet er eigenlijk niet toe. Want de namen en locatie zijn volgens de privacywet wel degelijk persoonsgegevens. Je kunt hiermee best achter iemands identiteit komen."
  URLhttps://www.nu.nl/tech/5975187/identiteit-beluisterde-siri-gebruiker-te-herleiden-door-contacten-en-locatie.html
  PersonsAline Klingenberg