Gerrit Voerman, hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel, waarschuwt dat de socialisten vooral niet op hun lauweren moeten gaan rusten. "De PvdA heeft zes zetels verloren, en de SP heeft er maar twee gewonnen. De SP'ers moeten zich afvragen waar die andere vier zetels gebleven zijn, en zich realiseren dat kiezers ook weer kunnen teruglopen naar de PvdA of naar een ander.'' Het electoraat is beweeglijk, zegt hij, de tijd dat mensen levenslang een partij trouw bleven is voorbij. Dat is nu in het voordeel van de SP, maar dat succes hoeft niet blijvend te zijn. Voerman vermoedt dat ook veel eerdere PvdA-aanhangers teleurgesteld thuisbleven zonder over te lopen naar een andere partij.
Het wordt even slikken voor de sociaaldemocraten, zegt hij: altijd waren zij de initiatoren en nu zijn ze afhankelijk van de SP, de rollen zijn omgedraaid, terwijl de PvdA een enorm stempel drukte op zowel stad als provincie. "De partij was het centrum van de macht, met veel vertakkingen in Den Haag, waarvan Groningen veel geprofiteerd heeft."
"Denk aan die 1,2 miljard die Max van den Berg heeft binnengehaald voor Groningen. Dat is natuurlijk niet alleen aan de PvdA toe te schrijven, maar tegelijkertijd was het niet gelukt zonder goede Haagse connecties. En aan de andere kant wordt de PvdA Groningen nu ook afgerekend op het landelijke beleid van de Haagse collega's.''