debat chronische ziekten in de Balie in Amsterdam

Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

Description

Debat over de aanpak van chronische ziekten in nederland.

Het debat werd georganiseerd in het kader van het 50 jarige bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Immunologie (20-11-2014) in de Balie in Amsterdam. Alle stakeholders waren aanwezig.

 

Door de vergrijzing van de bevolking zien we een steile toename in het aantal patiënten met een chronische ziekte. Voor deze patiënten verandert het leven ingrijpend. Chronische ziekten drukken ook meer en meer op de zorgkosten. Kennis van de immunologie heeft al bijgedragen aan nieuwe behandelingen voor patiënten met reumatoïde artritis en patiënten met kanker.


Immunologen zijn ervan overtuigd dat chronische ziekten zelfs helemaal bestreden kunnen worden. Om dit te bereiken is het noodzaak om alle betrokkenen partijen zoals onderzoekers, zorgverleners, zorgverzekeraars, gezondheidsfondsen, patiëntenverenigingen, farmaceuten, politiek en subsidiegevers te verenigen. Door de kennis van ziekte-overstijgende immunologische processen bijeen te brengen kan er gestuurd worden op het identificeren van vroege biomarkers en adequate behandelingen die gezond ouder worden bevorderen. Nederland kent echter geen mechanisme om maatschappelijke uitdagingen zoals deze aan te pakken.


Over dit thema organiseert de Nederlandse vereniging voor Immunologie (NVVI) een debatavond op donderdag 20 november – ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan. Het debat zal gericht zijn op de vraag hoe we een gemeenschappelijke aanpak tot stand kunnen brengen. Een mix van perspectieven van betrokken partijen leidt ongetwijfeld tot een levendige discussie.

 

Moderator: Inge Diepman

Namens de NVVI lustrumdebatcommissie,
Prof. Dr. Mieke Boots (vz)
Prof. Dr. Bert ’t Hart
Prof. Dr. Irma Joosten
Prof. Dr. Frits Koning
Dr. Anje te Velde
Dr. Michiel van der Vlist
Drs. Lisa Vogelpoel
  

zie link https://www.de

Period20-Nov-2014

Media contributions

1

Media contributions

 • Titledebat chronische ziekten in de Balie in Amsterdam
  Degree of recognitionNational
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date20/11/2014
  PersonsMieke Boots