Deze uitspraak over Shell laat zien: het klimaat is een mensenrechtenkwestie

Press/Media: Expert CommentPopular

Description

Gerrit van der Veen, bijzonder hoogleraar milieurecht in Groningen en advocaat, noemt mensenrechten een opvallend element in de uitspraak. Samen met het begrip soft law, dat hij omschrijft als juridische instrumenten die niet wettelijk kunnen worden afgedwongen maar die toch een regulerende werking kunnen hebben, vormen ze volgens Van der Veen het hart van de uitspraak. 

Period26-May-2021

Media contributions

2

Media contributions

 • TitleDeze uitspraak over Shell laat zien: het klimaat is een mensenrechtenkwestie
  Media name/outletNRC
  Country/TerritoryNetherlands
  Date26/05/2021
  DescriptionGerrit van der Veen, bijzonder hoogleraar milieurecht in Groningen en advocaat, noemt mensenrechten een opvallend element in de uitspraak. Samen met het begrip soft law, dat hij omschrijft als juridische instrumenten die niet wettelijk kunnen worden afgedwongen maar die toch een regulerende werking kunnen hebben, vormen ze volgens Van der Veen het hart van de uitspraak.
  Producer/AuthorPaul Luttikhuis en Erik van der Walle
  URLhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/26/uitspraak-over-shell-laat-zien-het-klimaat-is-mensenrechtenkwestie-a4045058
  PersonsGerrit van der Veen
 • TitleUitspraak tegen Shell is uniek en verstrekkend, zeggen juristen
  Media name/outletNOS
  Country/TerritoryNetherlands
  Date26/05/2021
  DescriptionDe uitspraak door de Haagse rechtbank vandaag in een klimaatzaak die was aangespannen door Milieudefensie, is uniek en verstrekkend. Dat zeggen juristen tegen de NOS. "Deze zaak is net zo spectaculair als de Urgenda-zaak", zegt Gerrit van der Veen, bijzonder hoogleraar Milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft wel bedenkingen bij de uitspraak: "Een bedrijf dat eigenlijk gewoon doet wat het mag doen, het oppompen van olie en gas, wordt nu gedwongen om zijn werkzaamheden te halveren. Dat gaat erg ver."
  Producer/AuthorHeleen Ekker
  URLhttps://nos.nl/artikel/2382435-uitspraak-tegen-shell-is-uniek-en-verstrekkend-zeggen-juristen
  PersonsGerrit van der Veen