Een jointje op straat: volgens de Opiumwet mag het, maar van twee derde van de gemeenten niet

Press/Media: Expert CommentPopular

Description

Een groeiende groep gemeenten verbiedt via lokale verordeningen het gebruik van drugs op straat. Die verordeningen staan haaks op de landelijke wetgeving.

Amsterdam was zo’n tien jaar geleden de eerste gemeente die drugsgebruik op specifieke plekken verbood vanwege overlast, stelt de Groningse hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer. “Daarmee is juridisch niets mis.” Na jarenlang gesteggel laat de rechtspraak de lokale verboden toe, maar alleen wanneer het motief handhaving van de openbare orde is. 

Period10-Apr-2021

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleEen jointje op straat: volgens de Opiumwet mag het, maar van twee derde van de gemeenten niet
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletTrouw
  Country/TerritoryNetherlands
  Date10/04/2021
  DescriptionAmsterdam was zo’n tien jaar geleden de eerste gemeente die drugsgebruik op specifieke plekken verbood vanwege overlast, stelt de Groningse hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer. “Daarmee is juridisch niets mis.” Na jarenlang gesteggel laat de rechtspraak de lokale verboden toe, maar alleen wanneer het motief handhaving van de openbare orde is.
  Producer/AuthorIsabel Baneke en Kristel van Teeffelen
  URLhttps://www.trouw.nl/binnenland/een-jointje-op-straat-volgens-de-opiumwet-mag-het-maar-van-twee-derde-van-de-gemeenten-niet~b50b6cfa/
  PersonsJan Brouwer