Exoten kunnen ook wat toevoegen aan natuur

Press/Media: ResearchPopular

Description

Planten of dieren die – per ongeluk of expres – vanuit verre streken in de natuur worden gebracht, kunnen voor grote problemen zorgen. Dergelijke exoten staan, zeker wanneer ze ook nog eens ‘invasief’ zijn en inheemse soorten wegdrukken, dan ook in een negatief daglicht. Maar onderzoek in de Waddenzee laat zien dat exoten vaak ook een positieve bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit.

Period20-Jun-2023 → 21-Jun-2023

Media coverage

3

Media coverage

 • TitleExoten kunnen ook wat toevoegen aan natuur
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletNature Today
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date21/06/2023
  DescriptionPlanten of dieren die – per ongeluk of expres – vanuit verre streken in de natuur worden gebracht, kunnen voor grote problemen zorgen. Dergelijke exoten staan, zeker wanneer ze ook nog eens ‘invasief’ zijn en inheemse soorten wegdrukken, dan ook in een negatief daglicht. Maar onderzoek in de Waddenzee laat zien dat exoten vaak ook een positieve bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit.

  Dat schrijft een internationale groep biologen in een recente editie van het wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity. “Dit is zeker geen pleidooi om nu maar ongeremd planten en dieren van elders binnen te halen”, waarschuwt marien ecoloog professor David Thieltges van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ en de Rijksuniversiteit Groningen. “Maar een wat opener blik op exoten zou wel terecht zijn."
  Producer/AuthorNIOZ
  URLhttps://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=30927
  PersonsDavid Thieltges
 • TitleExoten kunnen ook wat toevoegen aan natuur
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletGroene Ruimte
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date21/06/2023
  DescriptionPlanten of dieren die – per ongeluk of expres – vanuit verre streken in de natuur worden gebracht, kunnen voor grote problemen zorgen. Dergelijke exoten kunnen wanneer ze ‘invasief’ zijn inheemse soorten wegdrukken. Onderzoek in de Waddenzee wijst echter uit dat exoten ook een positieve bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit. Dat schrijft een internationale groep biologen in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity.
  Producer/AuthorNIOZ/Nature Today
  URLhttps://www.groeneruimte.nl/nieuws/bericht.php?id=248911&b=230621
  PersonsDavid Thieltges
 • TitleInvasieve exoot kan ook heel nuttig zijn
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletTrouw
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date20/06/2023
  DescriptionEr is ook goed nieuws over soorten die van ver komen. Japanse oesters in de Waddenzee bieden andere soorten bescherming en zijn beter opgewassen tegen klimaatverandering.
  Producer/AuthorEsther Bijlo
  URLhttps://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/invasieve-exoot-kan-ook-heel-nuttig-zijn~b48c1c20/
  PersonsDavid Thieltges