Groep uit Ruinerwold als sekte kwalificeren gaat veel te ver

Press/Media: Expert CommentPopular

Description

Fokko Oldenhuis is honorair hoogleraar Religie en Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, onder meer gespecialiseerd in sektes. Het gaat hem ‘veel te ver’ om de groep uit Ruinerwold als sekte te kwalificeren. Om van een sekte te kunnen spreken moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Absoluut leiderschap ten aanzien van het ontvouwde gedachtegoed, volstrekte afhankelijkheid van de aangeslotenen en overgave in seksuele en financiële zin zijn de voornaamste. Daar is in de zaak-Ruinerwold geen bewijs voor, aldus Oldenhuis in het AD.

Period22-Oct-2019

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleGeen einde der tijden, maar vreedzaam leven’ voor Ruinerwold-vader Gerrit-Jan van D.
  Media name/outletAlgemeen Dagblad
  Country/TerritoryNetherlands
  Date22/10/2019
  DescriptionFokko Oldenhuis is honorair hoogleraar Religie en Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, onder meer gespecialiseerd in sektes. Het gaat hem ‘veel te ver’ om de groep uit Ruinerwold als sekte te kwalificeren. Om van een sekte te kunnen spreken moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Absoluut leiderschap ten aanzien van het ontvouwde gedachtegoed, volstrekte afhankelijkheid van de aangeslotenen en overgave in seksuele en financiële zin zijn de voornaamste. Daar is in de zaak-Ruinerwold geen bewijs voor, aldus Oldenhuis in het AD.
  Producer/AuthorFransisca Muller en Caspar van Oirschot
  URLhttps://www.ad.nl/binnenland/geen-einde-der-tijden-maar-vreedzaam-leven-voor-ruinerwold-vader-gerrit-jan-van-d~a4297704/
  PersonsFokko Oldenhuis, Kocku von Stuckrad