Grote EU-subsidie voor onderzoek aan paroxismen: Prof. dr. Ida van der Klei coördineert onderzoek PerFuMe

Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

Description

University press release: http://www.rug.nl/news/2013/03/0313-perfume

Grote EU-subsidie voor onderzoek aan peroxisomen: Prof. dr. Ida van der Klei coördineert onderzoek PerFuMe 

Het consortium PerFuMe van elf onderzoeksgroepen aan universiteiten, medische centra en bedrijven krijgt een subsidie van 3,9 miljoen euro van het EU Marie Curie fonds voor het trainen van jonge wetenschappers op het gebied van peroxisoom biologie. Coördinator van het PerFuMe-onderzoek is de Groningse hoogleraar moleculaire celbiologie prof. dr. Ida van der Klei (GBB). Met de subsidie, die een looptijd heeft van vier jaar, kunnen twaalf promovendi en vier postdoc onderzoekers worden aangesteld.

Meer kennis over het functioneren van peroxisomen is belangrijk voor de ontwikkeling van therapieën voor peroxisomale ziekten, maar kan ook worden toegepast in de landbouw en de biotechnologie. Peroxisomen zijn organellen in de biologische cel. Ze lijken enigszins op mitochondria, de energiefabriekjes in de cel, met dit verschil dat over de functies van peroxisomen pas vrij recentelijk meer bekend is geworden. Het slecht functioneren van peroxisomen in de mens kan leiden tot zeer ernstige ziekten. Op het gebied van de peroxisoom biologie moet nog veel onderzoek worden verricht.

PerFuMe (PERoxisome FUnction MEtabolism) brengt voor de eerste keer expertise uit verschillende disciplines bij elkaar. Deelnemers van het consortium komen van gerenommeerde instituten en universiteiten in Nederland (RUG, UMCG en AMC), Engeland, Duitsland, Noorwegen en Zweden.

Period13-Mar-2013

Media coverage

2

Media coverage