Medische Publieksacademie UMCG - Het vrouwenbrein

  Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

  Period26-Mar-2022 → 29-Mar-2022

  Media coverage

  1

  Media coverage

  Media contributions

  1

  Media contributions

  • TitleHet vrouwenbrein: effect van het geslacht in de psychiatrie
   Degree of recognitionNational
   Media name/outletMedische Publieksacademie UMCG
   Media typeYouTube
   Country/TerritoryNetherlands
   Date29/03/2022
   DescriptionVrouwen zijn kwetsbaarder voor depressie en angststoornissen, maar juist beter beschermd tegen verslaving en psychose. Ook zien de psychiatrische aandoeningen er net wat anders uit bij vrouwen. Het is belangrijk dat we ook de vrouwelijke vorm leren herkennen zodat de juiste diagnose niet onnodig lang op zich laat wachten. Nu is de diagnostiek van psychose bij vrouwen bijvoorbeeld gemiddeld pas 6 jaar later rond dan bij mannen.

   Ook de psychiatrische behandeling is niet hetzelfde. Van veel psychofarmaca hebben vrouwen een lagere dosis nodig dan mannen. Ook is het belangrijk dat het vrouwelijk hormoon oestrogeen voldoende hoog blijft om vrouwen met een psychotische stoornis niet achteruit te laten gaan. Bovendien zijn er tal van medicamenten die onze hormoonhuishouding en daarmee ons brein beïnvloeden, zoals de pil. De gevolgen hiervan op de psyche zijn grotendeels (nog) onbegrepen en derhalve een belangrijk onderzoeksveld.

   In deze lezing gaan we in op de invloed van hormonen op het (vrouwen)brein en sluiten we af met de vraag die volop leeft in de samenleving, kan pilgebruik depressieve klachten veroorzaken?

   Spreker tijdens deze Medische Publieksacademie zijn prof. dr. Iris Sommer en dr. Anouk de Wit.
   URLhttps://www.youtube.com/watch?v=vgUwzlHh5-E
   PersonsAnouk de Wit