Mosselen brengen haai terug in Waddenzee

  Press/Media: ResearchPopular

  Description

  SCHIERMONNIKOOG - Haaien, roggen, bruinvissen, grote groepen platvissen als schol, schar en bot. Nog geen eeuw geleden zat de Waddenzee er vol mee. Nu zijn ze zo goed als verdwenen. Zeegras is bijna helemaal verdwenen, van de 4000 hectare mosselbanken die dertig jaar geleden nog in het waddengebied lagen, rest nu nog een schamele honderd hectare. Allemaal weggevist.

  Het zou zo maar eens kunnen zijn dat juist die mosselbanken van eminent belang zijn voor de biodiversiteit in de Waddenzee. Met ander woorden: de inmiddels verdwenen (vis)soorten waren afhankelijk van de mosselen. Tjisse van der Heide zoekt dat uit. De onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaat ten oosten van de Veerdam op Schiermonnikoog, en op de wadkusten van Ameland en Terschelling mosselbanken herstellen.

  En dan is het kijken wat er gebeurt. Van der Heide: "Wat is het belang op het voedselsysteem in de Waddenzee. Dat is de vraag. De soorten van nu leven grotendeels van algen en dood organisch materiaal, zoals wormen en garnalen. Wij vermoeden dat met de terugkeer van mosselbanken en zeegrassen de soorten van weleer ook terugkomen. Er moet een kaart komen waarop staat aangegeven op welke plekken mosselbanken te herstellen zijn."

  Period18-Mar-2010

  Media coverage

  1

  Media coverage