Nonnetjes voorspellen de toekomst van de Waddenzee

Press/Media: ResearchAcademic

Description

Dat schrijven biologe Tanya Compton en collega’s van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee deze maand in het tijdschrift Frontiers in Ecology and Evolution.

Period22-Mar-2016 → 26-Mar-2016

Media coverage

3

Media coverage

 • TitleDiepe nonnetjes, gezond wad
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletBionieuws
  Media typePrint
  Country/TerritoryNetherlands
  Date26/03/2016
  DescriptionHoe diep nonnetjes zich ingra­ven zegt meer over de kwaliteit
  van het wad dan het totale aan­tal nonnetjes. Dat schrijven biologen van het Nederlands Insti­tuut voor Onderzoek der Zee in Frontiers in Ecology and Evolution (22 maart). Hoe hoger de schelpdieren in de wadbodem zitten, hoe makkelijker ze bij algen en kiezelwieren op de wadbodem komen. Maar hoe dieper, hoe veiliger voor vogels.
  De onderzoekers vonden een ver­band met de omstandigheden op het wad. Na jaren van bodembe­roerende kokkelvisserij moesten de schelpen meer risico nemen om bij hun schaarse voedsel te komen. In de jaren na het stop­pen van de mechanische kokkel­visserij konden de schelpdieren zich veroorloven zich dieper in te graven.
  PersonsT Compton, Theunis Piersma
 • TitleNonnetjes voorspellen toekomst Waddenzee
  Degree of recognitionRegional
  Media name/outletFriesch Dagblad
  Media typePrint
  Country/TerritoryNetherlands
  Date24/03/2016
  DescriptionDe diepte waarop nonnetjesschelpen zichin de wadbodem ingraven is een goede voorspeller van de conditie van het wad. De gemiddelde ingraafdiepte van deze schelpdieren zegt zelfs meer over de kwaliteit van het wad dan het totale aantal nonnetjes dat aanwezig is.
  URLhttps://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?id=FRD-20160324-01026001&vw=org&lm=nonnetjes,voorspell,toekomst,waddenzee&v2=true
  PersonsT Compton, Theunis Piersma
 • TitleNonnetjes voorspellen de toekomst van de Waddenzee
  Media name/outletNature Today
  Date22/03/2016
  DescriptionDe diepte waarop nonnetjesschelpen zich in de wadbodem ingraven is een goede voorspeller van de conditie van het wad. De gemiddelde ingraafdiepte van deze schelpdieren zegt zelfs meer over de kwaliteit van het wad dan het totale aantal nonnetjes dat aanwezig is.
  URLhttps://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=22606
  PersonsT Compton, Theunis Piersma

Keywords

 • Wadden Sea