Ondergrondse veehouderij op Schiermonnikoog

Press/Media: ResearchPopular

Description

Gele weidemieren houden wortelbladluizen in hun ondergrondse nesten; de luizen voorzien de mieren van voedsel. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat vier van deze luizensoorten op Schiermonnikoog zich voornamelijk klonaal blijken voort te planten. Ook de veestapels van deze mieren blijken weinig divers te zijn. Deze bevindingen dragen bij aan het onderzoek naar de evolutie en het bestaan van samenwerking tussen verschillende soorten (mutualisme), zoals deze mieren en luizen, beter te begrijpen.

Period2-Jul-2011 → 9-Jul-2011

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleEen boerende mier op Schier
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletBionieuws
  Media typePrint
  Country/TerritoryNetherlands
  Date09/07/2011
  DescriptionOp Schiermonnikoog wordt grootschalige veeteelt bedreven, al is dat niet direct zichtbaar. Het vee bestaat uit wortelbladluizen en bevindt zich in de nesten van de gele weidemier Lasius flavus. Evolutionair ecoloog Aniek Ivens van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Kopenhagen onderzoekt deze luizenhouderij.
  Producer/AuthorWilly van Strien
  URLarchief.bionieuws.nl/
  PersonsAniek Ivens

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleOndergrondse veehouderij op Schiermonnikoog
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletNature Today
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date02/07/2011
  DescriptionGele weidemieren houden wortelbladluizen in hun ondergrondse nesten; de luizen voorzien de mieren van voedsel. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat vier van deze luizensoorten op Schiermonnikoog zich voornamelijk klonaal blijken voort te planten. Ook de veestapels van deze mieren blijken weinig divers te zijn. Deze bevindingen dragen bij aan het onderzoek naar de evolutie en het bestaan van samenwerking tussen verschillende soorten (mutualisme), zoals deze mieren en luizen, beter te begrijpen.
  Producer/AuthorAniek Ivens
  URLhttps://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=14650
  PersonsAniek Ivens, Thijs Janzen