Description

Letter to the editor of Dutch newspaper De Volkskrant, commenting on science communication on the biodiversity crisis

Period18-May-2019

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleOnheilstrompetteren?
    Degree of recognitionNational
    Media name/outletDe Volkskrant
    Media typePrint
    Country/TerritoryNetherlands
    Date18/05/2019
    DescriptionWetenschappers worstelen met een dilemma: louter feiten rapporteren, inclusief zorgvuldig uitgerekende onzekerheidsmarges, of de barricaden op? Bij gebrek aan actie bij beleidsmakers aangaande de huidige ecologische crisis zien steeds meer onderzoekers zich gedwongen tot het laatste. Dat is riskant, zoals Maarten Keulemans afgelopen zaterdag in deze krant illustreerde, maar kun je het ze verwijten? Wij vinden van niet - het is eerder een kwestie van verantwoordelijkheid nemen.

    Dat er voortdurend soorten uitsterven én ontstaan klopt. De hedendaagse uitstervingsgolf gaat echter tientallen tot honderden keren sneller dan voorheen. Dat wordt bij lange na niet gecompenseerd door soortvorming, zoals zo vaak wordt gesuggereerd. Bovendien worden populaties minder weerbaar door krimp en versnippering, waarbij unieke genetische variatie verloren gaat. Deze genetische variatie is juist nu, ten tijde van snelle klimatologische en ecologische veranderingen, cruciaal voor het duurzaam behoud van biodiversiteit.

    Zorgen over invasieve exoten doet Keulemans af als 'onheilstrompetteren', want in het Verenigd Koninkrijk zouden ze geen uitsterven hebben veroorzaakt. Dit standpunt zou in Australië, waar de geïntroduceerde vos meerdere unieke vogelsoorten heeft uitgeroeid, met hoongelach worden ontvangen. Enkele voorbeelden dichter bij huis: wie is er blij met de reuzenberenklauw, die onze straten en speeltuinen onveilig maakt? Of met de tijgermug, gastheer van allerlei ziekten? Invasieve soorten zijn te vaak het paard van Troje om onbehoedzaam te zijn.

    De huidige biodiversiteitscrisis, waarin één dier (de mens) miljoenen medeplaneetbewoners het leven zuur maakt, vraagt om het nemen van verantwoordelijkheden, het documenteren van de feiten en het werken aan oplossingen, door wetenschappers, burgers en journalisten.

    Dr. Casper van der Kooi, Prof. Dr. Martine Maan (beiden bioloog), Rijksuniversiteit Groningen
    Producer/AuthorCasper van der Kooi & Martine Maan
    URLhttps://www.volkskrant.nl/columns-opinie/we-moeten-allemaal-onze-uitstoot-minderen-maar-de-ander-moet-kennelijk-beginnen~b65d6f4a/
    PersonsCasper van der Kooi, Martine Maan