Rosalie Koolhoven adviseert Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat over ontwikkeling deeleconomie

Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

Period22-Jan-2018

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleRosalie Koolhoven adviseert Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat over ontwikkeling deeleconomie
  Degree of recognitionNational
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date22/01/2018
  DescriptionBinnen de deeleconomie zorgen internetplatforms – zoals Airbnb, Deliveroo, Marktplaats en Uber - ervoor dat vraag en aanbod elkaar gemakkelijker dan ooit vinden. Positief is dat het mogelijk is om zaken te lenen van onbekenden in de buurt, een goedkoop vakantieadres te vinden bij een andere particulier en om eenvoudig toegang te vinden tot klusjes. Er zijn echter ook veel problemen. Negatief is bijvoorbeeld dat degenen die via die platforms woningen verhuren, taxiritten en klussen aanbieden niet professioneel handelen en daarmee – vooralsnog - niet gebonden lijken aan veiligheidsvoorschriften of consumentbeschermende bepalingen die wel gelden voor professionele actoren. Ook biedt de platformeconomie de gelegenheid aan professionele aanbieders om zich te voor de belastingdienst te verschuilen achter de privacyvoorwaarden die platforms hanteren.
  Samen met o.a. economen Mathijs Bouman en Koen Frenken (UU) en vertegenwoordigers van Peerby, Airbnb, Uber, Greenwheels en ShareNL bespraken Rosalie Koolhoven en de Kamerleden de toekomst van de deeleconomie. Aan bod kwamen o.m. de vraag of de geldende regels voldoende zijn om het hoofd te bieden aan de grootschalige onttrekking van woningen aan het woningbestand, overlast van rolkoffers, onduidelijkheden over de verantwoordelijkheden bij consumentenbescherming, online reputatie, belastingontduiking en het ontstaan van verborgen armoede door de scherpe concurrentie die op de platforms ontstaat. Debatten zijn (terug) te zien op debatgemist.
  URLhttps://www.rug.nl/rechten/news/archief/2018/rosalie-koolhoven-adviseert-vaste-kamercommissie-over-deeleconomie
  PersonsRosalie Koolhoven