Speciaal voor u geselecteerd: astma- en COPD-behandeling

    Press/Media: ResearchPopular

    Description

    Iedereen die wel eens iets online bestelt, krijgt ze aangeboden: het rijtje boeken, dvd’s of cd’s ‘speciaal voor u geselecteerd’, aan de hand van zijn klantprofiel. Huisarts Janwillem Kocks van de Academische Huisartsenpraktijk Groningen zocht naar een manier om patiënten met astma en COPD beter te behandelen en deed wat grote webwinkels ook doen: hij analyseerde een grote hoeveelheid data en ontwikkelde zes patiëntenprofielen, met elk een bijbehorende behandeling. 

    Klachten aan de luchtwegen is een van de meest voorkomende redenen om naar de huisarts te gaan. Maar worden die klachten veroorzaakt door een virus, of door astma of COPD? Voor de huisarts is het soms lastig om die twee aandoeningen, en alle varianten van de aandoeningen, te onderscheiden. En dat maakt het ook lastig om te bepalen wat de beste behandeling voor iemand is. “Deze patiënten krijgen in eerste instantie allemaal dezelfde behandeling voorgeschreven”, zegt Kocks. “De richtlijnen hiervoor zijn heel standaard, terwijl de patiënten onderling flink kunnen verschillen. In leeftijd, in klachten, in leefstijl, noem maar op.” 

    "D​oor de klantenpas weet een supermarkt: bierdrinkers eten graag een nootje, wijndrinkers een kaasje"​

    LabN​oord ondersteunt en verzamelt

    Daarom ging Kocks op zoek naar een manier om deze patiëntengroep meer op maat te kunnen behandelen. Hij maakte hiervoor gebruik van gegevens van de astma/COPD-dienst van LabNoord. “Sinds 2007 ondersteunt LabNoord huisartsen door patiënten met longklachten te onderzoeken en door tests en vragenlijsten af te nemen. De longarts bekijkt de resultaten van deze onderzoeken en geeft de huisarts advies over de behandeling. De astma/COPD-dienst draagt op deze manier niet alleen bij aan de diagnostiek en de behandeling van de patiënten, maar heeft inmiddels ook meer dan 14.000 patiënten met astma en COPD in kaart gebracht.”

    De oude rokend​e man

    Met deze geanonimiseerde patiëntgegevens reisde Kocks afgelopen zomer naar het Wellington Medical Research Institute in Nieuw-Zeeland, een onderzoeksinstituut met veel ervaring in het maken van profielen. “Zij hebben de kennis, ik de gegevens – een ideale samenwerking”, zegt Kocks. Hij analyseerde de data uit Noord-Nederland met geavanceerde computerprogramma’s en ontwikkelde zes verschillende profielen van patiënten met astma of COPD. “De oudere, rokende man met klassiek COPD is daar een van. En een ander profiel dat uit de data naar voren kwam is de vrouw van rond de veertig met een beetje overgewicht en ontstekingswaarden in het bloed.” 

    Bierdrinkers e​n kaaseters

    Kocks vergelijkt zijn werkwijze met de manier waarop webwinkels en supermarkten profielen maken van hun klanten. “Met een klantenpas kan een supermarkt precies bijhouden wie wat koopt. Zo wet​en ze: bierdrinkers eten graag een nootje. Klanten die vaak wijn kopen, schaffen daar ook vaak een kaasje bij aan. Zo kunnen supermarkten hun klanten gepersonaliseerde aanbiedingen doen.” 

    Beslisboom voor huisartsen

    Dat is ook waar Kocks naartoe wil, nu hij na negen maanden onderzoek terug is in Nederland en toe is aan de volgende fase in zijn onderzoek. “Doordat deze patiënten nog altijd bij de astma/COPD-dienst van LabNoord komen, kan ik blijven volgen hoe het met ze gaat. Ik kan zien welke mensen goed reageren op bepaalde pufjes en medicijnen en wat het meest geschikt is voor welke patiënten.” Met die informatie kan hij voor elke patiëntengroep een passende behandeling adviseren. Om uiteindelijk een beslisboom te ontwerpen die huisartsen helpt met het maken van een meer gepersonaliseerd behandelplan voor patiënten met astma en COPD: ‘speciaal voor u geselecteerd’.

    Period6-May-2014

    Media coverage

    1

    Media coverage