Suiker als grondstof: de RUG is er klaar voor

Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

Description

ScienceLinx artikel n.a.v. een NOS bijdrage over suikerbieten als bron voor bioplastics: http://www.rug.nl/sciencelinx/nieuws/20141216_suiker

Suiker als grondstof: de RUG is er klaar voor

De NOS berichtte onlangs dat er de komende jaren 2 tot 3 miljard euro geïnvesteerd zal worden in het gebruik van suiker (bijvoorbeeld uit suikerbieten) als grondstof voor het maken van plastic. Aan de RUG doen verschillende groepen onderzoek naar groene chemie.

Er is in Groningen al veel ervaring opgedaan in het werken met suiker. Een belangrijke onderzoeker op dit terrein is microbioloog Lubbert Dijkhuizen, een van de drijvende krachten achter hetCarbohydrate Competence Center. Dit richt zich op onderzoek naar duurzame grondstoffen voor de chemie en nieuwe toepassingen van koolhydraten. Eerder vertelde hij al aan Science LinX over de ‘suikerzoete wetenschap’ die dit oplevert.

Van suiker kan je ook prima een colaflesje maken. Groningse wetenschappers onder leiding van biochemicus Marco Fraaije onderzoeken hoe je suikers via een enzymatisch proces om kunt zetten in een polymeer, geschikt om een plastic fles van te maken.

Ook het Institute for Technology and Management van de RUG doet aan groene chemie. Prof. Erik Heeres leidt een onderzoeksprogramma op het terrein van Green Chemical Reaction Engineering. Ook hij onderzoekt (onder veel meer) een manier om suikers om te zetten in colaflesjes. En prof. Gert-Jan Euverink houdt zich bezig met Products and Processes for Biotechnology in the Biobased Economy. Hij helpt onder meer bedrijven met vergroenend onderzoek.

Heeres is ook betrokken bij het omzetten van biomassa in nuttige grondstoffen voor de industrie. Die vorm van groene chemie is ook het thema dat de nieuwe onderzoeksgroep van Katalin Barta wil uitvoeren. Zij werkte mee aan een onderzoek dat onlangs in Nature Communications verscheen.

Voor wie thuis aan de slag wil met suiker, er is een manier om van suiker een ‘creepy koolstofworm’ te maken. Maar die is niet groen!

Eerdere NOS bericht: http://nos.nl/artikel/2006936-hoe-je-van-een-suikerbiet-plastic-maakt.html

Period16-Dec-2014

Media coverage

1

Media coverage