Werkt de WMO?

Press/Media: Expert CommentPopular

Description

Het klonk als een heel goed verhaal. Mensen met een beperking helpen, zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Een gezelschapshond, aangepast vervoer, extra handen in de huishouding. Wie hulp nodig heeft kan sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO) terecht bij de gemeente. Het doel is meer maatwerk en betere zorg voor de burger. Maar werkt de wet? Gijsbert Vonk, hoogleraar sociale zekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt in Argos: 'Er was sprake van een grote bezuinigingsoperatie en het voorzieningenniveau werd omlaaggeschroefd.' Zijn bijdrage begin t op ca. 36.00.

Period18-May-2019 → 22-May-2019

Media contributions

2

Media contributions

 • TitleTwijfel of de lokale democratie wat betreft de Wmo goed werkt
  Media name/outletDe Groene Amsterdammer
  Country/TerritoryNetherlands
  Date22/05/2019
  DescriptionHulp en zorg die via de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt geregeld, verschilt per gemeente. En als je postcode bepaalt dat je geen hulpmiddel of voorziening krijgt, neemt de druk op mantelzorg ook nog toe. ‘Maatwerk’ was het toverwoord van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die in 2015 werd ingevoerd. Onder deze wet vallen onder meer huishoudelijke hulp, individuele begeleiding dagbesteding, hulpmiddelen zoals rolstoelen, woningaanpassingen en ook vervoer. De uitvoering werd gedecentraliseerd naar de gemeenten. Gijsbert Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, twijfelt of de lokale democratie wat betreft de Wmo goed werkt. ‘Gemeenten zijn geneigd om een deel van de eigen verantwoordelijkheid te lozen naar zorgaanbieders, waardoor de burger in feite te maken krijgt met een private partij in plaats van met de overheid’, stelt hij in De Groene Amsterdammer.
  Producer/AuthorMarjolijn de Boer en Sylvana van den Braak
  URLhttps://www.groene.nl/artikel/verhuizen-om-wel-hulp-te-krijgen
  PersonsGijsbert Vonk
 • TitleWerkt de WMO?
  Media name/outletVPRO Argos
  Country/TerritoryNetherlands
  Date18/05/2019
  DescriptionHet klonk als een heel goed verhaal. Mensen met een beperking helpen, zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Een gezelschapshond, aangepast vervoer, extra handen in de huishouding. Wie hulp nodig heeft kan sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO) terecht bij de gemeente. Het doel is meer maatwerk en betere zorg voor de burger. Maar werkt de wet? Gijsbert Vonk, hoogleraar sociale zekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt in Argos: 'Er was sprake van een grote bezuinigingsoperatie en het voorzieningenniveau werd omlaaggeschroefd.' Zijn bijdrage begin t op ca. 36.00.
  URLhttps://www.vpro.nl/argos/media/afleveringen/2019/Werkt-de-WMO-.html
  PersonsGijsbert Vonk