Winterslapers als model voor alzheimer

Press/Media: ResearchAcademic

Description

'De winterslaap lijkt op een stadium van alzheimer, ontdekte promovendus Ate Boerema. Bij winterslapers is die toestand omkeerbaar. En bij alzheimerpatiënten?' (NRC Handelsblad)

'De hersenen van dieren in winterslaap ondergaan grote temperatuurwisselingen en perioden van energietekort. Neurobioloog Ate Boerema toont aan dat de hersenverandering die optreedt in winterslapende goudhamsters door energietekort en temperatuur sterk lijkt op de hersenschade bij Alzheimerpatiënten. De goudhamster is daarmee een goed model om hersenveranderingen bij de ziekte van Alzheimer te onderzoeken. Boerema promoveert 16 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen.' (Groninger Internet Courant)

Period7-Mar-2012 → 14-Mar-2012

Media coverage

2

Media coverage

 • TitleWinterslapers als model voor alzheimer
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletNRC Handelsblad
  Media typePrint
  Country/TerritoryNetherlands
  Date14/03/2012
  DescriptionDe winterslaap lijkt op een stadium van alzheimer, ontdekte promovendus Ate Boerema. Bij winterslapers is die toestand omkeerbaar. En bij alzheimerpatiënten?
  Producer/AuthorSander Voormolen
  URLwww.nrc.nl/handelsblad/2012/03/14/winterslapers-als-model-voor-alzheimer-12273128
  PersonsAte Boerema
 • TitleOnderzoek RUG: Winterslapers vertonen Alzheimer-achtige hersenveranderingen
  Degree of recognitionRegional
  Media name/outletGroninger Internet Courant
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date07/03/2012
  DescriptionDe hersenen van dieren in winterslaap ondergaan grote temperatuurwisselingen en perioden van energietekort. Neurobioloog Ate Boerema toont aan dat de hersenverandering die optreedt in winterslapende goudhamsters door energietekort en temperatuur sterk lijkt op de hersenschade bij Alzheimerpatiënten. De goudhamster is daarmee een goed model om hersenveranderingen bij de ziekte van Alzheimer te onderzoeken. Boerema promoveert 16 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  URLwww.gic.nl/innovatie/onderzoek-rug-winterslapers-vertonen-alzheimer-achtige-hersenvera
  PersonsAte Boerema