Zestien vernieuwende onderzoeksprojecten van start via ENW-KLEIN

Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

Description

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft zestien aanvragen in de Open Competitie ENW-KLEIN gehonoreerd. De onderwerpen variëren van onderzoek naar het smelten van de ijskappen tot onderzoek naar het verminderen van ijsgroei op spiegels van zwaartekrachtgolf-detectoren. KLEIN-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.

De volgende aanvragen zijn gehonoreerd (in alfabetische volgorde van auteur):

......

The molecular mechanism of transport and regulation by ionic strength and the 2nd messenger cyclic-di-AMP in the ABC transporter OpuA

Dr. Cristina Paulino & Prof. dr. Bert Poolman (RUG/RUG)

Een van de openstaande vragen in de biochemie en celbiologie heeft betrekking op de controle van het celvolume van micro-organismen tijdens groei en onder omgevingsstress. Cellen moeten snel reageren op fluctuerende omgevingsomstandigheden, b.v. door een grote opname van bepaalde stoffen. Omgekeerd kan een te hoge opname van deze osmolyten resulteren in het lyseren van de cel. Wij willen de werking van een eiwit ophelderen waarmee micro-organismen hun volume regelen, waarbij wij ons richten op de bestudering van een ATP-gedreven transportsysteem. We willen het volledige transportmechanisme en de regulatie van de opname bepalen met behulp van cryo-elektronenmicroscopie en enkelmolecuul biofysische technieken.

.........

Over Open Competitie ENW-KLEIN

De KLEIN-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst. Er zijn drie categorieën KLEIN-subsidies: KLEIN-1 (1 wetenschappelijke positie), KLEIN-2 (2 wetenschappelijke posities in samenwerking) en KLEIN-0 (investeringen) die in onderlinge competitie beoordeeld worden.

Deze toekenningen vallen binnen het zogenaamde “KLEIN-pakket 09”. In dit pakket zijn in totaal 60 aanvragen behandeld, waarvan 41 KLEIN-1, 18 KLEIN-2 en één KLEIN-0. Het bestuur honoreert acht KLEIN-1 aanvragen, zeven KLEIN-2 aanvragen en één KLEIN-0 aanvraag.

NWO Open Competitie ENW – M

Het financieringsinstrument Open Competitie ENW-KLEIN is inmiddels doorgegaan onder de naam NWO Open Competitie ENW – M.

Period1-Apr-2021

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleZestien vernieuwende onderzoeksprojecten van start via ENW-KLEIN
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletNWO Nieuws
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date01/04/2021
  DescriptionHet bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft zestien aanvragen in de Open Competitie ENW-KLEIN gehonoreerd. De onderwerpen variëren van onderzoek naar het smelten van de ijskappen tot onderzoek naar het verminderen van ijsgroei op spiegels van zwaartekrachtgolf-detectoren. KLEIN-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie. De volgende aanvragen zijn gehonoreerd (in alfabetische volgorde van auteur): ...... The molecular mechanism of transport and regulation by ionic strength and the 2nd messenger cyclic-di-AMP in the ABC transporter OpuA Dr. Cristina Paulino & Prof. dr. Bert Poolman (RUG/RUG) Een van de openstaande vragen in de biochemie en celbiologie heeft betrekking op de controle van het celvolume van micro-organismen tijdens groei en onder omgevingsstress. Cellen moeten snel reageren op fluctuerende omgevingsomstandigheden, b.v. door een grote opname van bepaalde stoffen. Omgekeerd kan een te hoge opname van deze osmolyten resulteren in het lyseren van de cel. Wij willen de werking van een eiwit ophelderen waarmee micro-organismen hun volume regelen, waarbij wij ons richten op de bestudering van een ATP-gedreven transportsysteem. We willen het volledige transportmechanisme en de regulatie van de opname bepalen met behulp van cryo-elektronenmicroscopie en enkelmolecuul biofysische technieken. ......... Over Open Competitie ENW-KLEIN De KLEIN-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst. Er zijn drie categorieën KLEIN-subsidies: KLEIN-1 (1 wetenschappelijke positie), KLEIN-2 (2 wetenschappelijke posities in samenwerking) en KLEIN-0 (investeringen) die in onderlinge competitie beoordeeld worden. Deze toekenningen vallen binnen het zogenaamde “KLEIN-pakket 09”. In dit pakket zijn in totaal 60 aanvragen behandeld, waarvan 41 KLEIN-1, 18 KLEIN-2 en één KLEIN-0. Het bestuur honoreert acht KLEIN-1 aanvragen, zeven KLEIN-2 aanvragen en één KLEIN-0 aanvraag. NWO Open Competitie ENW – M Het financieringsinstrument Open Competitie ENW-KLEIN is inmiddels doorgegaan onder de naam NWO Open Competitie ENW – M.
  Producer/AuthorNWO
  URLhttps://www.nwo.nl/nieuws/zestien-vernieuwende-onderzoeksprojecten-van-start-enw-klein-2
  PersonsCristina Batista Paulino, Berend Poolman

Keywords

 • ENW-KLEIN-2