Laura Peters

Laura Peters

mr. dr.

  • United Kingdom

If you made any changes in Pure these will be visible here soon.

Personal profile

Research interests

Mw. mr. dr. Laura Peters is als universitair docent Straf- en strafprocesrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar belangrijkste onderzoek betreft de bestudering van het strafprocesrecht in binnen- en buitenland. In het bijzonder is zij geïnteresseerd in manieren waarop de effectiviteit van het strafproces kan worden vergroot. Daarbij vormt de problematiek rondom ondermijnende criminaliteit het vertrekpunt. 

Peters sloot in 2005 (cum laude) de opleiding Nederlands recht, met specialisatie strafrecht en strafrechtsvergelijking af aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens haar studie was zij voorzitter van de strafrechtelijke studievereniging Dr. Nico Muller en redactielid van het Bulletineke Justitia van de Nijmeegse Juridische Faculteitsvereniging. Daarnaast studeerde zij in het kader van het Socratesprogramma van de Europese Unie een collegejaar aan de Libera Università degli Studi Sociali Guido Carlo in Rome (Italië, 2002 - 2003) en sloot zij (cum laude) de Sommerhochschule van de Universiteit van Wenen (Oostenrijk) af in 2004.

Peters promoveerde in 2012 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar onderzoek 'Vonnisafspraken in strafzaken. Een rechtsvergelijkende studie naar een vorm van onderhandelingsjustitie in Italië, Duitsland en Frankrijk'. Tijdens haar promotieonderzoek werkte ze in totaal zeven maanden als gastonderzoeker aan het Max Planck Institut für ausländisches und internationales Strafrecht te Freiburg (Duitsland). In het kader van het Life Long Learning Programme van de Europese Unie werkte zij drie maanden in het Dipartimento di Scienze Giuridiche 'Antonio Cicú' van de Universiteit van Bologna (Italië), waar zij tevens masteronderwijs verzorgde aan Italiaanse rechtenstudenten. Tijdens haar promotieonderzoek hield zij een groot aantal interviews met buitenlandse  (Duitse, Franse en Italiaanse) rechters, officieren van justitie en advocaten over strafprocesrechtelijke thema's en onderhandelingsjustitie. 

In 2011 trad zij als postdoc onderzoeker Substantive Criminal Law in dienst bij de Vakgroep Strafrecht van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij organiseerde in het najaar van 2014 een internationaal congres over het thema medeplegen en medeplichtigheid. In 2018 publiceerde zij haar onderzoek 'Acting Together in Crime. A Comparative Analysis of Joint Perpetration of and Assistance to Criminal Offences under French, German, Austrian and Italian Criminal Law in light of Five Dutch Supreme Court Cases.' 

Sinds augustus 2014 jaar werkt zij bij dezelfde vakgroep als universitair docent straf(proces)recht. Zij verzorgt onderwijs in de Nederlands en internationale bachelor- en masteropleiding. Zij werkt daarnaast aan diverse onderzoeksprojecten en adviseert over thema's die een grondige kennis van het buitenlands straf(proces)recht vereisen. Naast Nederlands (moedertaal) spreekt zij vloeiend Engels, Duits en Italiaans, kan zij zich goed verstaanbaar maken in het Frans en beheerst zij de basis van het Spaans. 

Collaborations and top research areas from the last five years

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or