Anita Andriesen Prijs

PrizeAcademic

Description

According to the jury, the citizen initiative 'Kening fan de Greide' initiated an open discussion about the future of the Frisian countryside. They find it particularly impressive that this initiative makes people of different disciplines meet each other.

By encouraging a different way of farming, with space for birds, insects, fish, flowers and herbs, the province of Friesland will transform into a healthy landscape. The movement is not driven by a sentimental desire to past times, but by a vision for the future, for a sustainable, viable agriculture which is an improvement for everyone.

In Dutch:

Kening fan ’e Greide winnaar Anita Andriesen Prijs 2017!

De jury van de Anita Andriesen Prijs 2017 is unaniem tot het oordeel gekomen dat de prijs toegekend moet worden aan Kening fan ’e Greide.

De jury is bijzonder onder de indruk van de beweging die het burgerinitiatief Kening fan ’e Greide in gang heeft gezet. De Kening heeft door niet aflatende inspanningen en een positieve grondhouding (‘het kan!’) veel mensen uit verschillende disciplines aan zich weten te binden.

Het is knap dat ze de discussie over de toekomst van het Friese platteland, het Friese landschap, de boeren, de natuur, de biodiversiteit op een open en constructieve manier weet te voeren. Daarbij weet ze, zonder moralistisch te klinken of doemscenario’s te schetsen, duidelijk te maken dat dít het moment is om andere keuzes te maken.

Bewonderenswaardig is de dat de Kening fan ’e Greide zich met zo weinig medewerkers en zo’n klein budget met zoveel energie inzet en in blijft zetten voor een verandering die een heel lange adem vereist. De kwaliteit van de verschillende projecten, maar bijvoorbeeld ook van de zeer toegankelijke website verdient een groot compliment.

De jury meent dat Kening fan ’e Greide van wezenlijke betekenis is voor de ruimtelijke kwaliteit in Fryslân. Door het stimuleren van een andere manier van boeren, met ruimte voor vogels, insecten, vissen, bloemen en kruiden krijgt de provincie een gezond landschap terug. Niet vanuit een sentimenteel verlangen naar een tijd die ooit geweest is, maar vanuit een visie op de toekomst. Voor een levensvatbare landbouw waar iedereen beter van wordt. De jury wenst Kening fan ’e Greide van harte geluk met het winnen van de Anita Andriesen Prijs 2017 en hoopt, in het belang van de biodiversiteit en de ruimtelijke kwaliteit van Fryslân, nog heel veel van de Kening te horen.
Granting OrganisationsAnita Andriesen Prijs

Awarded at event

Event titleAnita Andriesen Prijs voor ruimtelijke kwaliteit
Period18-Jul-2017 → 18-Aug-2017