7 E-commerce: diensten van de informatiemaatschappij

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

Abstract

In dit hoofdstuk is stilgestaan bij een kernbegrip in de Europeesrechtelijke regeling van de elektronische handel, namelijk de dienst van de informatiemaatschappij. Nadat we de definitie van dit begrip onder de loep hebben gelegd, zijn we ingegaan op hoe de Europese wetgever de vrijheid om deze diensten te mogen beginnen en uitoefenen heeft ingevuld. Daarna is aan de orde gekomen welke informatie elk van deze diensten altijd voor (potentiële) gebruikers beschikbaar moet hebben. Verder is aandacht besteed aan de regulering van internetreclame door deze dienstverleners van de informatiemaatschappij. Grondige aandacht verdiende ten slotte de positie van een specifiek soort dienstverleners, namelijk de tussenpersonen. Dit zijn al lang niet meer alleen de internetproviders. We hebben een stoet van mogelijke tussenpersonen voorbij zien trekken, van usenet-providers tot sociale netwerksites. Hun positie is weergegeven in de verhouding tot enerzijds personen van wie de rechten zijn geschonden en anderzijds tot de inbreuk makende gebruikers van de diensten die zich op hun privacy en op de informatievrijheid beroepen.
Original languageDutch
Title of host publicationInleiding IT-recht
EditorsKees De Vey Mestdagh
Place of PublicationGroningen
PublisherStichting Recht & ICT
Pages157-181
Number of pages25
ISBN (Print)978-90-823044-0-4
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameHandboeken Recht & ICT
Number1
  • Commentaar op art. 3:15a-3:15f

    Neppelenbroek, E., 2017, Tekst en Commentaar Burgerlijk Wetboek. Stolker, C. J. J. M., Valk, W. L. & Krans, H. B. (eds.). 12 ed. Deventer: Wolters Kluwer, p. 2006-2018 13 p. (Tekst & Commentaar – Burgerlijk recht).

    Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  • Commentaar op de eidas-verordening

    Neppelenbroek, E., 2017, Tekst & Commentaar Vermogensrecht. Krans, H. B., Stolker, C. J. J. M., Valk, W. L. & Wissink, M. (eds.). 9 ed. Deventer: Wolters Kluwer, p. 2309-2364 55 p. (Tekst & Commentaar – Burgerlijk recht).

    Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Cite this