Advies over beeldschermgebruik bij dyslexie: Voor Kennisrotonde

  Research output: Non-textual formWeb publication/siteProfessional

  Abstract

  Hoewel het klopt dat op een groter scherm letters verder uit elkaar staan, worden ook de letters groter. Voor zover ik weet geeft alle onderzoek aan dat crowding meeschaalt met lettergrootte. Dus effectief zal een groter scherm op zich niet helpen om crowding tegen te gaan. Mogelijk dat kinderen die (ook) last hebben van nystagmus (onwillekeurige oogbewegingen) wel baat hebben bij een groter scherm, omdat het minder precies zal komen waar je ogen landen, wil je de letters kunnen lezen.

  De verandering moet dus echt in in de tekst gemaakt worden, met meer ruimte tussen indivduele letters. Maar mogelijk heeft dat tegelijk weer nadelen voor herkenning van woordvormen (daar zou Ben misschien weer wat over kunnen zeggen). Meer afstand tussen regels (dus standaard dubbele regelafstand) kan een vorm zijn die mogelijk helpt. Dan zou een scherm dat in portrait mode gezet kan worden mogelijk helpen.

  In je andere email van zojuist lees ik nog iets over kortere regels van een e-reader. Dat kan zeker effectief zijn, om meerdere redenen. Kortere zinnen geven minder crowding (dat is het grootst bij tekst in het midden), en maken het makkelijker om van het einde van de zin naar het begin van de volgende te springen. Maar zo’n scherm heeft ook weer wat andere karakteristieken, qua contrast bv. dat zou ook nog kunnen bijdragen.

  Dus ipv “gewoon” een groot scherm te nemen, zou het zinvol kunnen zijn om:

  een scherm in portrait mode te zetten,
  grotere regelafstand te hanteren (indien beïnvloedbaar)
  en kortere regels.
  Mogelijk dat een iets groter font ook kan helpen.
  Er zijn ook fonts ontworpen die beter leesbaar zouden moeten zijn voor mensen met dyslexie.

  Original languageDutch
  Media of outputWeb
  Publication statusUnpublished - 27-Oct-2019

  Cite this