Creatieve dagbesteding en dagbesteding in de horeca voor jongeren met autisme: Wat is er bekend over de werkzaamheid van creatieve dagbesteding en dagbesteding in de horeca voor jongeren met autisme? [masterthesis]

Merije Stellingwerf*, Annet Jansen, Vera Verhage

*Corresponding author for this work

Research output: Book/ReportReportProfessional

84 Downloads (Pure)

Abstract

In 1977 werd Stichting Papageno door Jaap en Aaltje van Zweden opgericht: een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme. Bij de oprichting van de stichting begonnen zij met de ontwikkeling van muziektherapie en onderzoek naar vroegdiagnostiek van deze doelgroep. In 2015 werd het eerste Papageno Huis in Laren geopend, in mei 2023 het tweede Papageno huis in Lemmer. Hierin kunnen jongeren met autisme gedurende enkele jaren wonen en begeleid worden om naar een meer zelfstandige woonruimte door te kunnen stromen.
Stichting Papageno houdt zich momenteel met verschillende initiatieven en activiteiten bezig. Zo bieden de Papageno Huizen ontwikkelingsgerichte dagbesteding in de horeca, muziek en andere kunstvormen. In het café ontvangen de jongeren met autisme gasten en worden er regelmatig exposities georganiseerd om zelfgemaakte kunstwerken van bewoners tentoon te stellen. Zo haalt Stichting Papageno de buitenwereld naar binnen.
Stichting Papageno is ervan overtuigd dat hun manier van begeleiden werkt voor jongeren met autisme. Toch is Stichting Papageno benieuwd welke specifieke elementen binnen hun aanpak zorgen voor een succesvol concept. Daarom wordt door middel van literatuuronderzoek onderzocht welke elementen van creatieve dagbesteding en dagbesteding in de horeca bijdraagt aan de ontwikkeling van jongeren met autisme.
Original languageDutch
PublisherScience Shop, University of Groningen
Number of pages22
Publication statusPublished - 21-Mar-2024

Cite this