De structuur van aandacht in het dagelijks leven bij volwassenen: de Everyday Life Attention Scale (ELAS)

Translated title of the contribution: The structure of attention in everyday life in adults: the Everyday Life Attention Scale (ELAS)

Yvonne Groen*, Anselm B. M. Fuermaier, Lara Tucha, Oliver Tucha

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

126 Downloads (Pure)

Abstract

“Een ieder weet wat aandacht is”, stelde de Amerikaanse psycholoog en filosoof William James al in 1890. Vandaag de dag is er in de neuropsychologie veel kennis verworven over de structuur van aandacht als cognitief fenomeen. Recent psychometrisch onderzoek met de Everyday Life Attention Scale (ELAS) wijst uit dat de structuur van aandacht in het dagelijks leven situatiespecifiek is. De verschillende neuropsychologische componenten van aandacht, zoals intensiteit
en selectiviteit, smelten in het dagelijks leven samen tot een situatiespecifieke ervaring. De ELAS beschrijft negen alledaagse situaties (boek lezen, televisie kijken, activiteit binnenshuis, lezing bijwonen, gesprek voeren, opdracht uitvoeren, maaltijd bereiden, opruimen en autorijden) die door de deelnemer gescoordworden op de verschillende aandachtsfuncties. De kwaliteit van aandacht van de deelnemer kan vervolgens voor iedere (voor de deelnemer relevante) situatieworden vastgesteld aan de hand een groteNederlandse normgroep (n= 1.874; leeftijd 18–76 jaar). De ELAS en een geautomatiseerde scoretool zijn via de auteurs gratis op te vragen en kan worden ingezet als
instrument voor aanvullende diagnostiek naar aandachtsproblemen, zoals bij aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), alsook voor het meten van een behandeleffect.
Translated title of the contributionThe structure of attention in everyday life in adults: the Everyday Life Attention Scale (ELAS)
Original languageDutch
Pages (from-to)134–140
Number of pages7
JournalNeuropraxis
Volume24
Early online date10-Nov-2020
DOIs
Publication statusPublished - 2020

Cite this