Diagnostisch hulpmiddel dementie bij mensen met (Z)EV(M)B voor gedragskundigen en psychodiagnostisch medewerkers

Research output: Other contributionProfessional

28 Downloads (Pure)

Abstract

Mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen ((Z)EV(M)B) worden steeds ouder. Aangezien leeftijd de belangrijkste risicofactor is voor dementie, komt dementie vaker voor bij deze doelgroep. Daarbij komt ook dat mensen met downsyndroom (trisomie 21) een hoog genetisch bepaald risico hebben op dementie door de ziekte van Alzheimer (Ballard et al., 2016). 20-30% van alle mensen met het downsyndroom heeft een ernstige of zeer ernstige verstandelijke beperking.

Het signaleren en diagnosticeren van dementie bij mensen met (Z)EV(M)B is complex. Om dementie te diagnosticeren, moet er sprake zijn van cognitieve achteruitgang ten opzichte van een eerder, hoger niveau van functioneren die impact heeft op het dagelijks functioneren. Bij mensen met (Z)EV(M)B is het ingewikkeld om achteruitgang door dementie te onderscheiden van de al aanwezige (zeer) ernstige beperkingen in het functioneren.

Bij mensen zonder verstandelijke beperking worden neuropsychologische testen gebruikt voor het vaststellen van dementiegerelateerde cognitieve achteruitgang. Deze testen zijn echter niet geschikt voor mensen met (Z)EV(M)B door hun beperkte begrip van de testinstructie en beperkingen in verbale vaardigheden. Ook eerder ontwikkelde dementie-screeningsinstrumenten voor mensen met verstandelijke beperkingen (VB) zijn niet als geheel bruikbaar voor mensen met (Z)EV(M)B (Wissing, Dijkstra, et al., 2022).

Dit diagnostisch hulpmiddel is ontwikkeld om dementiegerelateerde veranderingen bij mensen met (Z)EV(M)B in kaart te brengen ter ondersteuning van het diagnostisch traject bij (een vermoeden van) dementie.

Inclusief handleiding
Original languageDutch
Publisherwww.vb-dementie.nl
Number of pages25
Place of PublicationGroningen
DOIs
Publication statusPublished - 4-Apr-2023

Cite this