Een land van kleine buffers: Er is genoeg geld, maar we gebruiken het verkeerd

Research output: Book/ReportBookPopular

Abstract

De wereld is radicaal veranderd sinds de Grote Lockdown. In energie, toerisme, vastgoed, financiering, waardeketens, mobiliteit en IT wordt het nooit meer zoals het was. De schulden zijn geëxplodeerd en er komt een zware recessie. De kosten zijn enorm, de kansen ongekend.
Die kansen gaan niet gepakt worden in het ‘kleine-bufferkapitalisme’ dat Nederland de laatste dertig jaar omarmde. Veerkracht is er iets voor de kleintjes, Henk en Ingrid bestaan echt, en de staatsschuld moet altijd lager.
In dit boek wordt het kleine-bufferkapitalisme van vlak voor de Grote Lockdown op heterdaad betrapt. Financiële vermogens groeien er ten koste van innovatie, veerkracht en draagvlak. Er hoopt zich geld op bij aandeelhouders, bij de staat, en in de internationale financiële markten - ten koste van lonen en financiële buffers bij huishoudens, en van investeringen door bedrijven en de overheid.
Dit kan beter. De plannen om Nederland anders in te richten liggen al klaar. We moeten het alleen nog doen. Het boek eindigt daarom met een terugblik vanuit 2030 op het bijzondere decennium na de Grote Lockdown. Het worden beslissende jaren.
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherUitgeverij Pluim
Number of pages319
ISBN (Print)9789083080031
Publication statusPublished - 17-Aug-2020

Cite this