Een matige start bij de geboorte: gevolgen op korte en lange termijn

Mijna Hadders-Algra, Patricia Iersel, van*, SCM Bakker, AJH Jonker

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

Abstract

Over de functionele gevolgen op latere leeftijd van de matige start bij de geboorte is nog weinig bekend. In het Gelre Ziekenhuis te Apeldoorn werden 64 op tijd geborenen met een matige start en 81 controlekinderen gevolgd, bij wie in de jonge babyperiode hun general movements (GMs) werden beoordeeld. Hoe meer variatie deze bewegingen vertonen, hoe gezonder het zenuwstel- sel is. GM-kwaliteit is een goede voorspeller voor de verdere ontwikkeling. De kinderen werden op zesjarige leeftijd opnieuw uitgebreid onderzocht, met speciale aandacht voor motorische ac- tiviteiten.
Bij een matige start na de geboorte die leidt tot neonatale neurologische symptomen, blijken kinderen op zesjarige leeftijd een verhoogde kans te hebben op ontwikkelingsproblemen, vooral in de fijne motoriek. Verder voorspelt de GM-kwaliteit bij op tijd geboren kinderen zonder ernstige problemen bij de geboorte wel in zekere mate de ontwikkeling van latere problemen, maar minder goed dan bij te vroeg geboren kinderen.
Geadviseerd wordt om de ontwikkeling van op tijd geboren kinderen met een matige start, die neonatale neurologische symptomen vertonen, zorgvuldig te monitoren, te beginnen met het monitoren van de GMs in de eerste levensmaanden van het kind.
Original languageDutch
Pages (from-to)177-183
JournalNeuropraxis
Volume20
DOIs
Publication statusPublished - 15-Nov-2016

Cite this