Examen in de onderbouw: Geef historisch besef een betere plek in het programma

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Eline, een slimme, drukke en leuke leerling, zat een paar jaar geleden in mijn atheneum 5 klas. Ik kon het goed met haar vinden. Alleen vond zij het schoolvak geschiedenis saai en nutteloos. Ik citeer haar antwoord toen ik vroeg hoe een les was geweest: “Kom ik hiervoor uit mijn bed?”. Tsja, dan ben je vakdidacticus geschiedenis met toch al wat jaartjes in de loopgraven. Wat deed ik verkeerd? Mijn lessen zaten toch vol activerende werkvormen? Bovendien probeerde ik zoveel mogelijk in dialoog met de leerlingen te blijven door ze uit te dagen en te prikkelen met vragen.

Met deze klas ging ik op werkweek naar Praag. Een onderdeel hiervan is een excursie naar het voormalig concentratiekamp Terezin. Bij het ontbijt in het hostel vroeg ik Eline of de geplande excursie haar interessant leek. “Tim, ik ga liever shoppen in de Parizská Trida”. Ik at nog maar eens een smerig stukje witbrood en hoopte eigenlijk dat ik erin zou stikken.
Aangekomen in het kamp werden wij verdeeld in twee groepen met twee verschillende gidsen. Eline zat in mijn groep. Onze gids vertelde persoonlijke verhalen over wat zich in het kamp allemaal afspeelde. Eline was stil en luisterde aandachtig. Ik nam wat afstand van het groepje leerlingen voor het maken van een foto en tot mijn verbazing zag ik Eline snel een traan van haar gezicht vegen. Die traan is voor mij historisch besef.
Original languageDutch
Pages (from-to)66
Number of pages67
JournalKLEIO (Tijdschrift van de vereniging van docenten in geschiedenis en staatsinrichting in Nederland)
Issue number4
Publication statusPublished - 7-Jul-2017

Cite this