Facilitating the Growth of Local Energy Communities

Willem Hendrik Timmerman

  Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

  1930 Downloads (Pure)

  Abstract

  Energietransitie staat hoog op de agenda. Op de route naar een duurzamer energiesysteem zien we de laatste jaren een grote toename van het aantal lokale energie communities. Deze energie communities streven naar duurzaamheid door middel van het stimuleren van energiebesparingen en het realiseren van lokale duurzame energieopwekking, samen met en voor de deelnemende leden. Echter veel van deze prosumer communities missen de kennis en expertise om strategische beslissingen te kunnen nemen die noodzakelijk zijn om hun ambitieuze doelstellingen te behalen.
  In dit onderzoek, gebaseerd op een ontwerpgerichte onderzoeksmethodiek, zijn case studies uitgevoerd om het groeipad van prosumer communities te exploreren en te begrijpen. Dit leidde tot het ontwerp van een decision enhancement environment: de prosumer community shopping mall. Deze shopping mall biedt een rijke verzameling aan diensten, kennis en expertise. Prosumer communities, en hun leden, worden geleidelijk door de shopping mall gevoerd, waarbij gaandeweg die diensten worden aangeboden die behoren bij de ontwikkelingsfase waarin de communities verkeren. De dienstenaanbieders in de mall maken gebruik van richtlijnen en standaard bouwblokken om hun diensten samen te stellen, zodat de kwaliteit van dienstverlening en de interoperabiliteit van het dienstenaanbod in de mall worden gegarandeerd. Als regisseur en beheerder van genoemde shopping mall faciliteiten speelt de aanbieder van de mall een belangrijke rol.
  Meerdere prosumer communities en experts uit het energiewerkveld hebben de prosumer community shopping mall geëvalueerd. Zij concludeerden dat de shopping mall een bruikbaar en gebruiksvriendelijk concept is dat prosumer communities ondersteunt in hun groeipad.
  Original languageEnglish
  QualificationDoctor of Philosophy
  Awarding Institution
  • University of Groningen
  Supervisors/Advisors
  • Huitema, George, Supervisor
  • Sol, H, Supervisor
  Award date11-May-2017
  Place of Publication[Groningen]
  Publisher
  Print ISBNs978-90-367-9708-5
  Electronic ISBNs978-90-367-9707-8
  Publication statusPublished - 2017

  Cite this