Huisartsgeneeskunde, in de lengte en de breedte

  Research output: Book/ReportInaugural speech

  61 Downloads (Pure)

  Abstract

  De huisarts staat onder druk. Er kan niet nog meer zorg bij de huisarts belanden. Je hoort zeggen: ‘de rek is er uit, het zal uit de lengte óf de breedte moeten komen’. Nynke Scherpbier zal illustreren dat juist én in de lengte én in de breedte krachtige kernwaarden besloten liggen die het mogelijk maken dat de huisarts een sleutelrol speelt in ons gezondheidszorg stelsel.

  In de lengte vinden we de tijd die het mogelijk maakt dat de huisarts continuïteit van zorg kan bieden aan de patiënt. Hoe hoger de continuïteit van zorg, hoe beter het is voor de gezondheid van de patiënt. Om dit te garanderen zullen we zorgvraag en zorgaanbod meer met elkaar in balans moeten brengen. De afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg in het UMCG draagt daar aan bij in onderzoek, onderwijs, opleiding en in de Academische Huisartsenpraktijk Groningen. In onderzoek bestuderen we hoe door bijvoorbeeld preventie en e-health de zorgvraag kan verminderen. Via onderwijs en opleiding werken we er hard aan om het aantal huisartsen te doen toenemen, bijvoorbeeld door meer aandacht voor huisartsgeneeskunde in het geneeskunde curriculum aan te brengen.

  De breedte staat voor samenhang en samenwerking in de zorg. De patiënt zou de zorg als een samenhangend muziekstuk moeten ervaren. Elke zorgprofessional heeft immers haar eigen stem, maar in het samenspel wordt het pas muziek als regels voor samenspel in acht worden genomen. De afdeling doet onderzoek naar nieuwe samenwerkingsvormen binnen de eerste lijn en met het ziekenhuis om de kwaliteit van zorg te verbeteren.
  Original languageDutch
  PublisherUniversity of Groningen Press
  Number of pages28
  DOIs
  Publication statusPublished - 2023

  Publication series

  NameInaugural Lectures
  PublisherUniversity of Groningen Press

  Cite this