In zijn ogen geen zondaar: Negentiende-eeuwse homoseksuele en transgender personen en hun relatie met god

  Research output: Book/ReportBookProfessional

  Abstract

  https://www.walburgpers.nl/nl/book/9789463725552/in-zijn-ogen-geen-zondaar?redirect=aup

  Na een schets van de geschiedenis van de ‘contraire sexualiteit’ [verzamelnaam voor o.a. homoseksualiteit en transgender identiteit] tot 1870 bespreekt In Zijn ogen geen zondaar in vijf hoofdstukken artikelen uit de Nederlandse medische literatuur in de periode 1870-1901 waarin autobiografische teksten opgenomen waren van vijf mannen die van mannen hielden.
  In elk van de vijf hoofdstukken wordt als eerste het verhaal van de autobiograaf verteld en daarna de medische publicatie besproken waarvan het deel uitmaakte. De hoofdstukken doen zo verslag van de ontwikkeling van het medische denken over van de norm afwijkende seksualiteit in de tweede helft van de negentiende eeuw en van de snelle verspreiding van die kennis in de periode 1870-1900. Uit de bespreking van de autobiografische delen van deze publicaties wordt duidelijk wat een arts, een marineofficier, een joodse schriftgeleerde, een politicus en een spiritistische onderwijzer zelf schreven over hun liefde voor mannen en hun relatie met God.
  De vijf autobiografen verschillen qua seksuele geaardheid en identiteit. Een van hen zou zich nu waarschijnlijk als transgender identificeren, drie van hen zouden als homoseksueel worden gezien en de vijfde zou waarschijnlijk als pedofiel gekarakteriseerd worden. In de publicaties waarin hun teksten verschenen, werden ze door de medici echter alle vijf gepresenteerd als casussen van ‘contrair-sexualen’.
  Na bespreking van de vijf mannen volgt een hoofdstuk waarin de vrouw centraal staat die van vrouwen hield of als man door het leven wilde gaan. Zij was in de negentiende eeuw nog van zulk onbesproken gedrag dat in Nederlandse medische literatuur van haar geen autobiografische tekst verschenen is. Het laatste hoofdstuk zet bij wijze van samenvatting de visies van de vijf autobiografen op Gods oordeel over hen op een rijtje. Het geheel wordt afgesloten met de noten en de literatuur waarnaar in de noten verwezen wordt.
  Original languageDutch
  Place of PublicationAmsterdam
  PublisherAmsterdam University Press
  Number of pages128
  Edition1
  ISBN (Print)9789463725552
  Publication statusPublished - 28-Jan-2021

  Cite this