Inleiding: Oorlogsherdenking in de oudheid en nu

Bettina Reitz-Joosse, Marije van der Steege

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  Abstract

  Wie herdenken we op 4 mei? Wat vieren we eigenlijk op 5 mei? Wie bepaalt dat, en wie mag eraan meedoen? Ook dit jaar, 75 jaar na de bevrijding, houden deze vragen onze samenleving bezig.

  Om leerlingen op een nieuwe manier te laten nadenken over het herdenken van oorlogsslachtoffers en het vieren van vrijheid heeft een werkgroep van de PLG Klassieke Talen van het EVN lesmateriaal voor de bovenbouw van het gymnasium ontwikkeld. Het doel is dat leerlingen met dit lesmateriaal aan de hand van bronnen uit de oudheid (literaire Griekse en Latijnse teksten, inscripties en materieel erfgoed) antieke leefwerelden beter leren kennen, en tegelijkertijd de eigen, Nederlandse herdenking van oorlogen (bijvoorbeeld op 4 en 5 mei) beter leren begrijpen en bevragen.

  Het leerlingenmateriaal van de zes modules is voor iedereen te downloaden. Het docentenmateriaal kan aangevraagd worden bij Bettina Reitz-Joosse. Het lesmateriaal is ontwikkeld in het kader van het door het NWO gefinancierde Veni-project ‘Landscapes of War in Roman Literature’ van Bettina Reitz-Joosse (Rijksuniversiteit Groningen).
  Original languageDutch
  Title of host publicationOorlogsherdenking in de oudheid en nu
  Subtitle of host publicationLesmateriaal voor de bovenbouw van het gymnasium
  EditorsMarije van der Steege
  Place of PublicationGroningen
  PublisherRijksuniversiteit Groningen
  Pages9-13
  Number of pages5
  Publication statusPublished - Jul-2020

  Cite this