Islamofobie en het Israëlisch-Palestijnse conflict als splijtzwammen: Over twee gelijktijdige Kristallnachtherdenkingen in Amsterdam (1992-2018)

Translated title of the contribution: Islamophobiaand the Israel - Palestine confct as divisive issues. Two simulanous Kristallnacht commemorations in Amsterdam (1992-2018)

Sipco Vellenga, G.A Wiegers

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  159 Downloads (Pure)

  Abstract

  n Amsterdam bestaan twee gelijktijdige Kristallnachtherdenkingen naast elkaar.
  Wat is daarvan de reden? Waarom kunnen mensen die de herinnering aan de
  weerzinwekkende gebeurtenis levend willen houden niet jaarlijks een gezamenlijke herdenking houden? Valt de verdeeldheid tussen de herdenkingen samen met het onderscheid tussen joden en moslims in Amsterdam of Nederland? Voor het antwoord op deze vragen zullen we in dit artikel de geschiedenis van beide herdenkingen in hun onderlinge dynamiek beschrijven. Na een introductie gaan we in op de voorgeschiedenis van de herdenkingen, focussen we daarna op de periode 1992-2009 waarin er (op 2003 en 2008 na) jaarlijks een herdenking plaatsvond, en gaan we ten slotte in op de situatie sinds 2010 waarin twee jaarlijkse herdenkingen naast elkaar bestaan. We sluiten af met de factoren waaraan de huidige rivaliteit tussen de beide herdenkingen toe te schrijven zijn: verschillende visies op de rol van islamofobie en het Israëlisch-Palestijnse conflict.
  Translated title of the contributionIslamophobiaand the Israel - Palestine confct as divisive issues. Two simulanous Kristallnacht commemorations in Amsterdam (1992-2018)
  Original languageDutch
  Pages (from-to)80-88
  Number of pages9
  JournalNarthex. Tijdschrift voor levensbeschouwing en educatie
  Volume19
  Issue number3
  Publication statusPublished - 2019

  Cite this