Medical devices for airway patient: a clinical evaluation of new products and techniques

Bertram de Kleijn

  Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

  323 Downloads (Pure)

  Abstract

  Er zijn veel medische hulpmiddelen beschikbaar voor KNO-patiënten. Medische hulpmiddelen worden voortdurend door ontwikkeld om patiënten optimale zorg en kwaliteit van leven te bieden. Nieuwe technieken zoals 3D-modellering en nieuwe operatietechnieken worden voortdurend getest en geïmplementeerd in de dagelijkse zorg. Verschillende medische hulpmiddelen die worden gebruikt bij patiënten met een tracheotomie of larynxextirpatie zijn ontwikkeld door Atos Medical (Hörby, Zweden). In dit proefschrift worden de ProTrach® DualCare ™, FreeHands FlexiVoice ™ en Provox® StabiliBase OptiDerm ™ van Atos Medical getest in hoofdstuk 1 tot 3. De DualCare™ en de FlexiVoice™ worden klinisch haalbaar geacht. De StabiliBase OptiDerm™ is een waardevolle toevoeging is voor een subgroep van patiënten.
  Hoofdstuk 4 beschrijft het gebruik van 3D-technieken voor luchtweg management. Met behulp van virtuele 3D-technieken en een 3D-printer werd een model gemaakt dat in zilver kon worden gekopieerd. De plaatsing van deze gepersonaliseerde canule was optimaal. Dit toont aan dat 3D-technieken leiden tot meer geïndividualiseerde zorg voor patiënten die niet optimaal kunnen worden behandeld met regulier verkrijgbare medische hulpmiddelen.
  In het vijfde hoofdstuk wordt een percutane dilatatie techniek voor het maken van een tracheotomie vergeleken met de chirurgische procedure. Percutane dilatatie tracheotomiën worden als een veilig alternatief voor Chirurgische Tracheotomiën beschouwd.
  Hoofdstuk 6 beschrijft het proces van een multicenter onderzoek dat niet slaagde vanwege onvolledige inclusie. In de toekomst zullen medische apps, wearables, 3D-technieken en de ontwikkeling van nieuwe materialen vrijwel zeker leiden tot verdere verbeteringen van beschikbare medische hulpmiddelen om de kwaliteit van leven van patiënten die hiervan afhankelijk zijn te verbeteren.
  Original languageEnglish
  QualificationDoctor of Philosophy
  Awarding Institution
  • University of Groningen
  Supervisors/Advisors
  • van der Laan, Bernard, Supervisor
  • Halmos, Gyorgy, Co-supervisor
  • van As-Brooks, C J, Co-supervisor, External person
  Award date4-Nov-2019
  Place of Publication[Groningen]
  Publisher
  Print ISBNs978-94-034-1993-0
  Electronic ISBNs978-94-034-1992-3
  DOIs
  Publication statusPublished - 2019

  Cite this