Perfect pitstops: Towards evidence-based supportive care in children with cancer

  Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

  1839 Downloads (Pure)

  Abstract

  In de afgelopen decennia is er enorme vooruitgang geboekt in de behandeling van kinderkanker, waardoor momenteel ruim drie op de vier kinderen genezen van deze ziekte. Toch gaan er nog kinderen met kanker dood; de meeste door de ziekte zelf, maar een op de vijf overlijdens komt door bijwerkingen van de behandeling. Manier vinden om de bijwerkingen beter te voorkomen en behandelen is een essentiële stap naar nog betere uitkomsten voor kinderen met kanker, betoogt Erik Loeffen in zijn proefschrift “Perfect Pitstops”.

  De behandelingen van kinderkanker hebben allerlei mogelijke bijwerkingen, zoals pijn, haaruitval, angst, en infecties. De ondersteunende zorg bij kinderkanker richt zich op het voorkomen en behandelen van deze bijwerkingen. Erik Loeffen toonde aan dat er momenteel grote variaties bestaan in de ondersteunende zorg, wat ertoe leidt dat niet alle kinderen de best mogelijke zorg krijgen. Om de ondersteunende zorg zo goed en uniform mogelijk te krijgen is het belangrijk richtlijnen te ontwikkelen die zich baseren op wetenschappelijk bewijs. In zijn proefschrift heeft Erik Loeffen verschillende internationale richtlijnen voor ondersteunende zorg ontwikkeld, bijvoorbeeld over het verminderen van angst en pijn tijdens prikken. Ook is verkend hoe deze richtlijnen succesvol in de praktijk gezet kunnen worden. Daarnaast heeft Erik Loeffen gekeken naar welke kinderen er sterven aan bijwerkingen, om deze sterfte in de toekomst hopelijk te kunnen verlagen.

  Samenvattend pleit Erik Loeffen voor het verbeteren van de ondersteunende zorg bij kinderen met kanker, om zo de sterfte te verlagen en de kwaliteit van leven tijdens en na behandeling te verhogen.
  Original languageEnglish
  QualificationDoctor of Philosophy
  Awarding Institution
  • University of Groningen
  Supervisors/Advisors
  • Tissing, Wim, Supervisor
  • Kremer, Leontien C. M., Supervisor, External person
  • van de Wetering, Marianne, Co-supervisor, External person
  Award date3-Apr-2019
  Place of Publication[Groningen]
  Publisher
  Print ISBNs978-94-034-1411-9
  Electronic ISBNs978-94-034-1410-2
  Publication statusPublished - 2019

  Cite this