Personen- en familierecht en erfrecht in een Notendop

Research output: Book/ReportBookProfessional

Abstract

Welke juridische gevolgen heeft een huwelijk? Wie zijn iemands erfgenamen? Op welke gronden kan iemand zijn naam wijzigen? Wat houdt een samenlevingsovereenkomst in? Kan iemand zijn kind onterven?

Personen- en Familierecht & Erfrecht in een notendop geeft antwoord op dergelijke vragen. Met deze rechtsgebieden krijgt iedereen te maken. Zij staan het dichtst bij de mens: ze volgen hem van wieg tot graf. Dit boek geeft een algemene inleiding tot deze boeiende materie. Aan de hand van een casus, die als een rode draad door alle hoofdstukken loopt, raakt de lezer vertrouwd met de basis van Boek 1 en Boek 4 BW.

Het Personen- en Familierecht & Erfrecht zijn aan permanente verandering onderhevig. Tot de opmerkelijkste wijzigingen van de afgelopen decennia behoren de invoering van het nieuwe erfrecht, het nieuwe afstammingsrecht, ingrijpende veranderingen in het gezags- en echtscheidingsrecht, de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht en de ingrijpende aanpassing van het stelsel van gemeenschap van goederen in het huwelijksvermogensrecht.

De meest recente wijziging betreft het namenrecht. Op 1 januari 2024 is de mogelijkheid ingevoerd voor ouders om voor een gecombineerde geslachtsnaam van hun kinderen te kiezen. . De voortdurende ontwikkelingen zijn de aanleiding om opnieuw een geheel herziene druk van dit boek uit te brengen.
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherAmsterdam University Press
Number of pages166
ISBN (Print)9789048563203
Publication statusPublished - 1-Jan-2024

Cite this