The BIC-Q: a tool to assess the childrearing environment of asylym-seeking children. een instrument om de kwaliteit van de opvoedingsomgeving van asielzoekerskinderen in kaart te brengen

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

111 Downloads (Pure)

Abstract

De Best Interest of the Child Questionnaire (BIC-Q) is een instrument om de door gedragsdeskundigen waargenomen kwaliteit van de opvoedingsomgeving van kinderen te meten. De vragenlijst is gebaseerd op pedagogische, psychologische en juridische uitgangspunten. Verondersteld wordt dat het psychosociaal functioneren van een kind gerelateerd is aan de kwaliteit van de opvoedingsomgeving waarin het verblijft. Doel van het onderzoek is op basis van deze aanname de criterium-georiënteerde validiteit van de BIC-Q te toetsen bij een specifieke groep minderjarigen: asielzoekerskinderen voor wie een verblijfsvergunning in Nederland is aangevraagd (N=79). Naast de BIC-Q is een vragenlijst voor psychosociaal functioneren van kinderen gehanteerd (VSPS). Uit logistische regressieanalyse blijkt dat er - zoals verwacht - een negatieve relatie bestaat tussen de kwaliteit van de opvoedingsomgeving en de kans op internaliserende gedragsproblemen. De ROC-curve laat zien dat de BIC-Q een goed onderscheidend vermogen bezit: 81% van de kinderen wordt correct geclassificeerd wat betreft al dan niet hebben van internaliserende gedragsproblematiek. We gaan in op de implicaties en reikwijdte van het onderzoek, en formuleren wensen voor nadere studie.
Translated title of the contributionThe BIC-Q: a tool to assess the childrearing environment of asylym-seeking children.
Original languageDutch
Pages (from-to)23-37
Number of pages15
JournalKind en Adolescent
Volume36
Issue number1
DOIs
Publication statusPublished - Mar-2015

Keywords

  • belang van het kind
  • asielzoekerskinderen
  • internaliserende problemen

Cite this