Unraveling the temporal dynamics between symptom and treatment variables in a lifestyle-oriented approach to anxiety disorder. A time-series analysis

Harm Hoenders, Elisabeth Bos, Joop T V M de Jong, Peter de Jonge

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Achtergrond: Er is steeds meer bewijs voor de positieve effecten van een gezonde leefstijl op de psychische gezondheid. Het meeste wetenschappelijk onderzoek hiernaar houdt echter slechts rekening met een leefstijlfactor, gaat voorbij aan de mogelijkheid van bidirectionele causaliteit en focust op gemiddelde groepsresultaten.

Methoden: In deze N=1 studie gebruikten we tijdreeksanalyse om de dynamische wisselwerking tussen symptomen en behandelvariabelen te ontrafelen in een multi component behandeling van een patient met een angststoornis. De belangrijkste behandelvariabelen waren de leefstijlfactoren lichamelijke activiteit en ontspanning.

Resultaten: De patient in dit onderzoek herstelde volledig. Multivariate tijdreeksanalyse toonde een complex patroon van dynamische relaties tussen symptoom en behandelvariabelen. Het doen van ontspanningsoefeningen was voorspellend voor symptoomreductie, maar fysieke activiteit verergerde verrassend genoeg de klachten. Veranderingen in energie voorspelden veranderingen in angst. Bewijs voor bidirectionele causaliteit was tevens aanwezig: veranderingen in ontspanning werden gevolgd door veranderingen in energie, maar ook omgekeerd, hetgeen wijst op een positieve feedback loop.

Conclusie: Dit soort onderzoek is nuttig voor het verkrijgen van inzicht in de causale mechanismen die ten grondslag liggen aan de effecten van een gezonde leefstijl op de psychische gezondheid.
Original languageEnglish
Pages (from-to)11-30
Number of pages20
JournalGGzet Wetenschappelijk
Volume15
Issue number2
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  • Angst
  • lifestyle
  • idiografisch onderzoek
  • tijdreeksanalyse
  • patientgerichte behandeling

Cite this