Van top tot teen Molukker: Vijf generaties in Assen

Translated title of the contribution: From Head to Toe Moluccan: Five Generations in Assen

Djodjie CA Rinsampessy, Guido Abuys, Jan Bos (Editor), Martin Hiemink (Editor), Bernd Otter (Editor), Vincent Tassenaar (Editor), Maarten Zwiers (Editor)

Research output: Book/ReportBookProfessional

Abstract

De Molukse gemeenschap heeft in de 71 jaar in Nederland zijn voetafdruk achtergelaten. Weinigen zijn zich echter bewust van deze geschiedenis en de achtergrond en het heden van de Molukse gemeenschap in Nederland. Hun verhaal is meer dan een gijzeling van een gebouw of een kaping van een trein.

In Van Top tot Teen Molukker wordt teruggekeken op 71 jaar Molukse gemeenschap in Drenthe en Assen. Hoe ervoeren de Molukkers de reis naar Nederland en het verblijf in Schattenberg? Hoe verliep vervolgens de (gedwongen) verhuizing naar de Molukse wijken in Assen? Wat was de rol van de landelijke en de gemeentelijke politiek? Waarom verliep de huisvesting van de Molukse gemeenschap in verschillende fasen, wat uiteindelijk leidde tot drie verschillende wijken? En welke rol speelde de strijd voor de vrije Molukken?

Van Top tot Teen Molukker vertelt het verhaal van de ontmoeting en confrontatie met de Nederlandse cultuur aan de hand van twaalf interviews met Molukkers uit de eerste, tweede, derde, vierde en vijfde generatie. Ook worden drie Nederlanders geïnterviewd die veel contacten hebben met Molukkers, privé en professioneel.

Djodjie CA Rinsampessy kijkt met de geïnterviewden terug op hun geschiedenis en hoe zij deze hebben ervaren. Guido Abuys beschrijft in een historisch overzicht de komst van de Molukkers en het ontstaan van de wijken.

Het verhaal van de eerste generatie, waarvan er nog slechts enkelen in leven zijn, krijgt een speciaal kader als het wordt afgezet tegen dat van de volgende generaties. De eerste generatie vertelt over haar herinneringen aan de reis naar Nederland, waarbij de tweede generatie soms ook nog iets kan vertellen over het wonen in Schattenberg en de overgang naar de Molukse wijken in Assen. De latere generaties komen aan het woord over hun jeugd, in hoeverre zij zich nog verbonden voelen met het moederland, en waar zij hun toekomst zien.

Van Top tot Teen Molukker is het zesde deel in de Nieuwe Asser Historische Reeks.
Translated title of the contributionFrom Head to Toe Moluccan: Five Generations in Assen
Original languageDutch
Place of PublicationAssen
PublisherKoninklijke Van Gorcum
Number of pages168
ISBN (Print)9789023258551
Publication statusPublished - 2022

Publication series

NameNieuwe Asser Historische Reeks
PublisherKoninklijke Van Gorcum
Volume6

Fingerprint

Dive into the research topics of 'From Head to Toe Moluccan: Five Generations in Assen'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this