Voor deez' aard verloren: De Noorderbegraafplaats in Assen

Bertus Boivin, Lukas Kwant, Jan Lagendijk, Jan Bos (Editor), Martin Hiemink (Editor), Bernd Otter (Editor), Vincent Tassenaar (Editor), Maarten Zwiers (Editor)

  Research output: Book/ReportBookProfessional

  Abstract

  Aan de rand van het Asserbos ligt al twee eeuwen de Noorderbegraafplaats. Op deze begraafplaats ben je getuige van de opvallende sociaaleconomische en culturele ontwikkeling van het negentiende-eeuwse Assen. In gebruik sinds 1823 is het de oudste algemene begraafplaats van Assen. Destijds was de aanleg een van de opvallende bewijzen van de snelle groei van de Drentse hoofdstad in de negentiende eeuw, waarin het inwoneraantal groeide van zeshonderd naar elfduizend. Duizenden Assenaren kregen in loop van de jaren hun laatste rustplaats op de Noorderbegraafplaats.

  Voor deez’ aard verloren vertelt de geschiedenis van een monumentale begraafplaats in prachtige beelden, met oude documenten en tal van verhalen. Het boek is meer dan een beschrijving van de monumenten en enkele families die er begraven liggen. Het laat verhalen van arm en rijk, van nauwe onderlinge banden en opvallende nieuwkomers herleven. Het boek neemt je mee in deze 'geschiedenis gebeiteld in steen'. Ook brengt Voor deez’ aard verloren duidelijk in beeld hoe de landschapsarchitectuur van begraafplaatsen en de vormgeving van grafmonumenten zich de afgelopen twee eeuwen ontwikkelden.
  Original languageDutch
  Place of PublicationAssen
  PublisherKoninklijke Van Gorcum
  Number of pages192
  ISBN (Print)9789023257400
  Publication statusPublished - 2021

  Publication series

  NameNieuwe Asser Historische Reeks
  PublisherKoninklijke Van Gorcum
  Volume5

  Cite this