Waarom zouden medewerkers in de verslavingszorg moeten stoppen met roken en wat houdt hen tegen? Een pilotstudie naar barrières die een rol spelen bij het stoppen met roken van medewerkers van Verslavingszorg Noord Nederland vanuit het perspectief van rokende en niet-rokende medewerkers.

Karin Veldman, Robert van de Graaf, Janina Bron, Jolanda Tuinstra

  Research output: Contribution to journalArticleAcademic

  201 Downloads (Pure)

  Abstract

  Achtergrond: het percentage rokers onder medewerkers van de verslavingszorg is hoger dan onder de Nederlandse bevolking. Voor een succesvolle behandeling van een tabaksverslaving is het van groot belang dat de behandelaar niet rookt. Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) streeft ernaar rookvrij te zijn, en daarom richt dit onderzoek zich op het in kaart brengen van barrières die rokende medewerkers ervaren bij het stoppen met roken.
  Methode: in totaal hebben 39 medewerkers van VNN een vragenlijst ingevuld. Antwoorden van rokende en niet-rokende respondenten zijn met elkaar vergeleken, en verschillen tussen de antwoorden zijn getoetst met een Fisher’s exact test.
  Resultaten: van de respondenten geeft 41 % aan te roken, van wie ruim 56 % dagelijks. Rokende respondenten lijken de barrières om te stoppen met roken voornamelijk bij zichzelf (dus in de interne context) te zoeken en minder in de omgeving (de externe context).
  Conclusie: de resultaten van dit onderzoek laten zien dat rokende respondenten door hun verslaving een beperktere blik hebben op de potentiële barrières om te stoppen met roken. Het is dus belangrijk om rokende medewerkers bewust te maken van het feit dat ze door het eigen rookgedrag bij anderen de behoefte aan roken versterken of anderen kunnen aanzetten om te gaan roken.
  Original languageDutch
  Article number11
  Pages (from-to)200-207
  Number of pages8
  JournalTSG: Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen
  Volume96
  Issue number5
  Publication statusE-pub ahead of print - 13-Jun-2018

  Cite this