Description
Op vrijdag 6 september organiseert Charlotte Pavillon in het KIVI in Den Haag een symposium over sancties in het consumentenrecht. Tijdens dit symposium wordt stilgestaan bij de vraag wat sancties evenredig, proportioneel en afschrikwekkend maakt en belangrijker, hoe rechter en toezichthouder hier tegenaan kijken. Hierbij wordt aangesloten op empirisch onderzoek dat is verricht met steun van de Gratama Stichting.Sancties
Misleidende reclames, agressieve incassopraktijken, onredelijke garantieregelingen die het recht op vervanging op reparatie van de consument inperken: Bedrijven die zich schuldig maken aan deze oneerlijke handelspraktijken of contractsvoorwaarden hangen sancties boven het hoofd. Die sancties zijn ofwel bestuursrechtelijk ofwel privaatrechtelijk van aard. Welke sanctie wordt opgelegd, is afhankelijk van wie tegen de overtreding optreedt: de ACM (bestuursrecht) of de consument zelf, als individu of als collectief (privaatrecht). Van strafrechtelijke sancties is in het Nederlands consumentenrecht geen sprake.
Effectief, proportioneel en afschrikwekkend
De regels die bescherming bieden tegen oneerlijke praktijken en voorwaarden zijn van Europese afkomst. Hoewel het aan de lidstaten is om (nationale) sancties op oneerlijke praktijken en voorwaarden te ontwerpen, wordt vanuit de EU een drietal randvoorwaarden gesteld. Zo moeten sancties voldoende effectief zijn en een einde maken aan de overtreding. Daarnaast moeten sancties afschrikwekkend zijn en nieuwe overtredingen voorkomen. Tot slot moeten sancties evenredig zijn: zij mogen niet verdergaan dan nodig, gelet op hun effectieve en preventieve werking.
Tijdens dit symposium wordt stilgestaan bij de vraag wat sancties evenredig, proportioneel en afschrikwekkend maakt en belangrijker, hoe rechter en toezichthouder hier tegenaan kijken. Hierbij wordt aangesloten op empirisch onderzoek dat is verricht met steun van de Gratama Stichting.
Periode | 6-sep.-2019 |
---|---|
Evenementstype | Conference |
Mate van erkenning | National |