Workshop Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen in gesprek met de praktijk: De sociale dimensie van de lokale energietransitie

  Activiteit: Organising and contributing to an event Academic

  Description

  Main organizing committee together with dr. H.J. (Henny J) van der Windt. Number of participants: 42

  Short summary (in Dutch):

  De energietransitie gaat gepaard met veel technische en natuurwetenschappelijke vragen. Maar om tot een succesvolle overgang te komen tot een meer duurzaam energiesysteem is de medewerking van velen nodig: burgers, overheden, wetenschap en tal van particuliere partijen. Wat drijft hen, hoe kunnen ze samenwerken, welke organisatievormen zijn vereist, hoe moeten technologie en maatschappij meebewegen? Binnen deze workshop zullen onderzoekers van de RUG en de Hanzehogeschool vanuit verschillende invalshoeken de sociale dimensie van de lokale energietransitie (van centraal georganiseerd en voornamelijk gebaseerd op fossiele bronnen, naar lokaal opgewekte duurzame energie) belichten. Hierbij zullen verschillende referenten ervaringen uit de praktijk delen.

  De bijeenkomst heeft drie doelen:
  - Onderzoeksresultaten presenteren en delen
  - Praktijkvragen presenteren en delen
  - Een aanzet geven tot een praktijkgerelateerde onderzoeksagenda

  De onderzoekers presenteren resultaten van enkele landelijke projecten die gaan over de lokale energietransitie (zoals STEM/SPEER/NWO-MVI) Het gaat er dus om praktische aanbevelingen en uitdagingen vanuit de praktijk te delen en te bespreken teneinde tot een toekomstige gemeenschappelijke (onderzoeks)agenda te komen. De middag zal geopend worden met een keynote-bijdrage door Anne Marieke Schwencke (AS I-Search; o.a. Energiemonitor HIER opgewekt) die ons door de recente ontwikkelingen omtrent lokale energie-initiatieven zal nemen.
  Periode30-mei-2018
  EvenementstypeWorkshop
  LocatieGroningen, NetherlandsToon op kaart
  Mate van erkenningNational