3D ontdekkingstocht in de wereld van eiwitten

Pers / media: OverigPopular

Description

3D ontdekkingstocht in de wereld van eiwitten

iL46 Eiwitmoleculen zijn essentieel voor alle levende organismen. Er bestaan wel duizenden soorten ei- witten, die allemaal van elkaar verschillen qua vorm en architectuur. Voor elk soort eiwit is een speciale taak weggelegd, zoals voedselopname, voedselver- tering, energieproductie en defensie tegen indrin- gers. Vorm en functie van eiwitten zijn nauw verwe- ven: om te kunnen begrijpen hoe eiwitten werken is kennis nodig van hun drie-dimensionale structuur. Deze drie-dimensionale structuur kan worden vast- gelegd met geavanceerde technieken zoals röntgendiffractie en electronenmicroscopie.

Deze workshop geeft een kijkje in de fascinerende wereld van eiwitten. Met behulp van freeware soft- ware en on-line servers worden 3D structuren van een aantal specifieke eiwitten zichtbaar gemaakt en wordt de relatie tussen eiwitstructuur en functie verduidelijkt. De voorbeelden sluiten goed aan op relevante biologie onderwerpen in het VWO: spijs- vertering (alpha-amylase), energie-huishouding van de cel (ATP-synthase) en antibiotica resistentie van bacteriën (multidrug resistance transporter). 

Periode14-jan.-2017

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages

  • TitelDe biologie van het allerkleinste
    Mate van erkenningNational
    Media naam/outletNIBI
    MediatypeWeb
    Land/RegioNetherlands
    Release datum14/01/2017
    BeschrijvingDe biologie van het
    allerkleinste
    13 en 14 januari 2017
    Zzzzzzzzzzzzz, Paf! Die mug die je zojuist heeft geprikt is niet meer, wat achter- blijft is een klein gaatje in je huid. Zoomen we in dan zien we zien dat de epi- theelcellen in de huid beschadigd zijn en dat er een minuscuul gaatje in het bloedvat zit. En met het groeien van de muggenbult die nu ontstaat wordt er een cascade van afweerreacties op gang gebracht. Op celniveau zijn bloedplaat- jes, rode bloedcellen en afweercellen druk in de weer. Zoomen we nog verder in op moleculair niveau dan zien we antistollingseiwitten uit het muggenspeek- sel; ze worden nu belaagd door antilichamen zodat het lichaam ze uiteindelijk kan opruimen. Wat als die mug nou met zijn beet een lading dengue virusdeel- tjes in de bloedbaan heeft gebracht? Welke reacties zouden dan allemaal nog meer op gang gebracht worden? En hoe zou dat virus er op nanoschaal uitzien? Tijdens de 31ste NIBI-conferentie zoomen we in op de fascinerende wereld van het allerkleinste. De micro- en nanowereld die voor het blote oog verborgen is. We jojoën door verschillende organisatieniveaus heen van cel naar organel naar molecuulcomplex, en we eindigen bij de nanobiologie. Op het grensvlak van na- tuurkunde, scheikunde en biologie gebeuren de knapste dingen in ons lijf en in de onderzoeksinstituten. Zorg dat je erbij bent in Lunteren en laaf je aan meer dan 50 workshops en lezingen. Met ’s ochtends biochemicus Wilhelm Huck over de won- dere wereld van de synthetische cel. ’s Avonds laat microbioloog Jasper Buikx je op spectaculaire wijze ontdekken dat het machtigste leven op aarde bestaat uit microben.
    URLhttps://www.nibi.nl/uploads/nibi/files/a244f757a8535162940979894a480fa055727efc.pdf
    PersonenAndy Thunnissen

Conference

Titel31ste NIBI Onderwijsconferenctie
LocatieCongrescentrum De Werelt, Lunteren, Netherlands
Periode13-jan.-2017 → 14-jan.-2017
Linkhttps://www.nibi.nl/pagina/vo-2017