'CPN past goed bij Groninger platteland'

  Pers / media: Activiteiten met een maatschappelijk belangPopular

  Description

  Bespreking van de tentoonstelling Tussen Moskou en Finsterwolde : over de geschiedenis van het communisme in Oost-Groningen.

  In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is zaterdag de tentoonstelling 'Tussen Moskou en Finsterwolde' geopend, die een overzicht geeft van de geschiedenis van de communistische beweging in Oost-Groningen. “De Sovjet-Unie was de muur waarop we konden terugvallen.”

  VEENDAM, 29 NOV. “Onze innige deelneming met het overlijden van kameraad Stalin.” In het communistische dagblad De Waarheid stonden in maart 1953 vele kleine rouwadvertenties afgedrukt waarvan een groot aantal afkomstig was van families uit Oost-Groningen. De Oostgroningse CPN-afdelingen zijn altijd trouw gebleven aan de ideologie van het Sovjet-communisme. Of zoals R. Meinds, jarenlang gemeenteraadslid voor de CPN in Scheemda, het uitdrukt: “We stonden tijdens de Koude Oorlog weliswaar met de rug tegen de muur, maar een troost was dat die muur de Sovjet-Unie was waarop we konden terugvallen.”

  Op de tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, die loopt tot 13 maart 1994, wordt aan de hand van pamfletten, foto's, films, vlaggen, affiches, brieven, strooibiljetten, notulen en krantenartikelen een beeld gegeven van de opkomst, de bloeitijd kort na de oorlog en de langzame ondergang van het communisme in het Oldambt en de Veenkoloniën.

   

  Periode29-nov.-1993

  Media-aandacht

  1

  Media-aandacht